Cei mai buni elevi din România sunt invitaţi să-şi pună abilităţile în domeniul securităţii cibernetice la încercare prin participarea la Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC). Direcţia Generală de Securitate Cibernetică a anunţat că primii 15 concurenţi clasaţi la proba de baraj vor avea şansa de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC).

Calendarul competiţiei naţionale cuprinde două etape importante: faza judeţeană, programată pentru 2 martie 2024, şi faza naţională, care va avea loc între 22 şi 25 mai 2024. În cadrul fazei judeţene, elevii vor susţine o probă teoretică de o oră şi o probă practică de cinci ore, iar la nivel naţional, aceştia vor fi evaluaţi printr-o singură probă de concurs, care va cuprinde itemi teoretici şi aplicaţii practice de tip Jeopardy.

Participanţii la faza naţională a OSC vor avea oportunitatea de a intra în lotul lărgit al echipei naţionale de securitate cibernetică (Team Romania) pentru ECSC. Procesul de selecţie în echipă va consta într-o probă de aplicaţii practice cu un grad mai ridicat de dificultate.

Elevii interesaţi să participe la OSC se pot pregăti pe platforma CyberEDU, dezvoltată de Bit Sentinel şi susţinută de Orange, unde sunt disponibile numeroase resurse educaţionale în domeniul securităţii cibernetice.

Această olimpiadă vine ca o oportunitate pentru tinerii pasionaţi de domeniul IT să-şi dezvolte abilităţile şi să concureze la nivel naţional şi internaţional într-un domeniu extrem de relevant în era digitală actuală.