Veşti proaste pentru bolnavii oncologici din Prahova, dar şi din judeţele limitrofe. Centrul de Radioterapie şi Energii Înalte nu va fi gata prea curând, autorităţile locale reuşind "perfomanţa" de a rata finanţarea de la Banca Mondială prin care ar fi trebuit să fie achiziţionat atât acceleratorul de particule, cât şi toată aparatura necesară funcţionării noului laborator. 

Proiectul a fost iniţiat de către consilierii social-democraţi, la propunerea dr Marius Dinu (consilier local în mandatul trecut), iar o parte din fondurile necesare construcţiei erau alocate de către Consiliul Judeţean Prahova. Laboratorul trebuia realizat la Spitalul Municipal Schuller din Ploieşti, singura unitatea medicală care are o secţie oncologică din judeţul Prahova. 

Municipalitatea trebuia doar să se asigure că lucrările la atât de necesarul laborator erau finalizate la data de 31 decembrie 2020. Nu au fost gata, dar a fost obţinută o amânare a finalizării construcţiei până la data de 31 martie 2021. Din păcate, reprezentanţii Primăriei Ploieşti nu au reuşit să respecte nici acest termen, iar suma de 2,5 milioane de euro, cât ar fi costat aparatura necesară funcţionării Centrului a fost aruncată pe Apa Sâmbetei....Probabil că pacienţii oncologici nu sunt atât de importanţi pentru liberalii care conduc în acest moment municipiul Ploieşti, mult mai preocupaţi de alte probleme alea urbei, decât de sănătatea prahovenilor. 

Social democraţii ploieşteni au analizat problema, marţi, 25 mai, într-o conferinţă de presă, iar informaţia cea mai revoltătoare este că Primăria Ploieşti nu a cheltuit NICI UN LEU din cei 4 milioane alocaţi de către Consiliul Judeţean Prahova în anul 2020. Iar nefiind cheltuiţi până la finalul anului, banii s-au întors în visteria Consiliului Judeţean Prahova, iar Radioterapia nu are un termen concret de finalizare. 

"În acest moment, pacienţii oncologici merg pentru radioterapie fie la Bucureşti, fie la Braşov. Proiectul a fost ratat pentru Ploieşti, şi nu există niciun responsabil pentru acest eşec. Baia Mare a reuşit să cumpere un al doilea accelerator de particule prin acest program al Băncii Mondiale, dar la noi fostul primar PNL nu a fost interesat de subiect, şi din păcate, nici actualul primar, tot PNL, nu se implică în finalizarea proiectului", a declarat medicul Marius Dinu, fost consilier local PSD, şi omul care s-a implicat personal în acest proiect, în mandatul trecut.

Senatorul PSD Radu Oprea s-a implicat personal în acest proiect şi a reuşit să includă Ploieştiul pe lista Băncii Mondiale, iar veştile păreau bune pentru pacienţţii oncologici din Prahova, dar şi din Dâmboviţa sau Buzău.

"Atâta timp cât nu există în Primăria Ploieşti o persoană desemnată ca manager de proiect pentru această investiţie este o dovadă clară a faptului că bolnavii de cancer nu sunt importanţi pentru autorităţile locale. Marius Dinu a mişcat lucrurile cât a fost consilier local, dar din păcate, lucrurile s-au oprit, iar ploieştenii au pierdut o investiţie vitală pentru oraş", a declarat senatorul Oprea.

Avocatul George Botez, consilier local PSD, a avut o interpelare pe această temă într-o şedinţă trecută de Consiliul Local şi a rămas surprins de faptul că nimeni din Primăria Ploieşti nu consideră că lucrurile sunt atât de grave. 

"Mi s-a răspuns că va fi accesat un alt proiect, iar Primăria va pune o cofinanţare de 10%. Dar 10% din 2,5  milioane de euro înseamnă peste 250.000 de euro. O sumă uriaşă. Aş vrea să văd dacă cei responsabili de pierderea acestor bani ar trebui să suporte din buzunarul propriu această cofinanţare, dacă ar mai vorbi cu atâta uşurinţă. Sunt banii ploieştenilor şi nu avem voie să ne batem joc de ei. Şi culmea, nimeni nu este responsabil de acest eşec", a spus Botez.

Centrul de Radioterapie şi Energii Înalte de la Spitalul Schuller urma să funcţioneze într-o clădire care va include două buncăre pentru radioterapie, cu cameră de comandă şi spaţii anexe, un buncăr pentru brahiterapie cu cameră de comandă şi spaţii anexe, un simulator cu cameră de comandă, dar şi cabinete medicale, saloane pentru spitalizarea de zi şi spaţii de primire şi aşteptare (recepţie şi săli de aşteptare), precum şi cu spaţii necesare pentru săli tratament, grupuri sanitare, vestiiare, precum şi spaţii bistro- cafe.