În ultimele 24 de ore, aproximativ 660 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali au acţionat pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru verificarea respectării măsurilor în contextul prevenirii răspândirii virusului SARS-COV-2.

 

Echipe mixte formate din poliţişti, jandarmi, poliţişti locali au verificat modul de respectare a normelor legale impuse în perioada stării de alertă, cu precădere în zona centrelor comerciale, la unităţi de alimentaţie publică, zone de agrement, zone aglomerate, precum şi mijloace de transport în comun.

 

În cadrul activităţilor au fost controlate 341 de obiective/locaţii (societăţi comerciale, restaurante, terase, parcuri, mijloace de transport în comun), fiind legitimate 1356 persoane şi verificate 586 autovehicule (dintre acestea 265 mijloace de transport public în comun).

 

Au fost verificate, în principal, modul în care societăţile comerciale aplică măsurile specifice de diminuare a riscurilor, pentru activităţile desfăşurate în spaţiul public, privat sau închis, care constau în purtarea mijloacelor de protecţie individuală de către angajaţi şi clienţi, modul de amenajare a teraselor pentru asigurarea distanţării fizice, asigurarea accesului şi participarea la evenimente a unui număr limitat de persoane.

 

Astfel, au fost efectuate verificări la 71 societăţi comerciale, fiind aplicate în total 84 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de peste 14.670 de lei. Dintre acestea, 55 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, 28 pentru fapte de încălcare a unor norme de convieţuire socială, iar o sanţiune pentru fapte de natură economică.

 

Poliţiştii verifică în mod constant modul de respectare a măsurilor impuse pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2. Aceste acţiuni au, în special, un caracter preventiv şi aduc în atenţia cetăţenilor necesitatea respectării măsurilor de protecţie sanitară şi de distanţare fizică.