De la începutul epidemiei şi până în prezent, la nivelul judeţului Prahova, 5017 persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul prahovenilor testaţi pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul epidemiei, 171 au decedat, conform raportărilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimele decese asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 au fost în rândul două persoane de sex masculin, ambele cu vârsta de 73 de ani, cu comorbidităţi.

 

Cele 44 de persoane nou confirmate cu SARS-CoV-2, în Prahova, fac parte din următoarele categorii de vârstă:

0-18 ani - 1

19 ani -29 ani - 9

30 ani -39 ani - 10

40 ani -49 ani - 8

50 ani -59 ani - 8                                               

60 ani -69 ani - 5

70 ani -79 ani - 2

Peste 80 de ani- 0

 

În continuarea informării privind situaţia de la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir“ Breaza, acolo unde cinci elevi (patru de la clase de a IX-a şi unul de la o clasă a XII-a) au fost confirmaţi cu noul coronavirus, fapt care a generat trecerea de la scenariul 1 la scenariul 3 privind organizarea activităţii didactice, precizăm că alţi doi elevi (de la clase de a XI-a) au fost, de asemenea, testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2. Aceştia vor fi evaluaţi de un medic pediatru de la Spitalul Municipal Câmpina, iar în funcţie de starea de sănătate vor fi izolaţi în spital sau în internatul Colegiului Militar, separat de ceilalţi colegi.

În cazul primilor cinci tineri confirmaţi, reprezentanţii instituţiei de învăţământ au transmis că patru dintre ei se află în izolatorul unităţii şi unul se află în izolare la domiciliu. În autoizolare se mai află şi aţi trei elevi (din clasele a IX-a şi a X-a).

Mai sunt aşteptate şi alte rezultate.

La nivelul Colegiului au fost pregătite şi instalate echipamentele şi platformele educaţionale pentru învăţământul online. Acesta se va desfăşura pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14.09.2020, la propunerea consiliului de conducere a colegiului, avizată de Inspectorarul Şcolar Judeţean Prahova şi Direcţia de Sănătate Publică Prahova şi aprobată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Elevii confirmaţi ca infectaţi cu SARS-CoV-2, precum şi cei aflaţi în carantină, au acces la cursuri în format online.

În instituţie se efectuează, zilnic, curăţenia şi aerisirea claselor/sălilor; dezinfecţia curentă şi terminală a spaţiilor din colegiu, respectiv clase, săli, holuri, toalete.

 

Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19, în Prahova, este de 359, dintre care 234 de paturi sunt ocupate. La ATI, au fost raportate ca fiind libere două locuri destinate bolnavilor cu SARS-CoV-2.

(*Situaţia este în dinamică, iar aceste informaţii pot suferi modificări de la o oră la alta)

         

De la intrarea în vigoare a Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, la nivelul judeţului Prahova, Direcţia de Sănătate Publică a emis 1321 de decizii de izolare şi 6064 de decizii de carantină.

                                            

Numărul de teste realizat în judeţ, de la începutul epidemiei şi până în prezent, este de 23038 (nu sunt incluse în acest număr testele efectuate la cerere), conform centralizării DSP Prahova.

 

Au fost efectuate verificări la 1128 de persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către DSP Prahova. Au fost legitimate alte 533 persoane, 325 de auto au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului şi 42 societăţi comerciale au fost, de asemenea, verificate.

În urma acestor demersuri, au fost aplicate 65 de sancţiuni (32 în baza Legii 61/91 în context Covid-19, 33 pentru pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilienţei comunităţilor conform Legii 55/2020).

Valoarea totală a amenzilor a fost de 13600 lei.

A fost deschis şi un dosar de cercetare penală pentru o persoană în baza art.352 CP privind zădărnicirea combaterii bolilor.

 

Documentele oficiale emise la nivel naţional în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secţiunea „Hotărâri şi legislaţie”., dar şi pe www.cnscbt.ro. (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică).

Cetăţenii sunt sfătuiţi să se informeze doar din surse oficiale, dar şi să apeleze pentru recomandări sau alte informaţii la TELVERDE - 0800.800.358.

 

Instituţia Prefectului – Judeţul Prahova

15 septembrie 2020