Amin Zahra, un tanar din Israel, mutat in urma cu 10 ani la Timisoara pentru a urma cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie si devenit intre timp cetatean roman, s-a transferat recent la Ploiesti pentru a fi in prima linie a luptei cu COVID-19.
In luna iulie, cand au aflat ca sectia ATI dedicata pacientilor COVID-19 din Ploiesti se confrunta cu deficit de personal, Amin Zahra si un coleg al sau, medici rezidenti la Spitalul Judetean Timisoara, s-au oferit voluntari sa mearga la Ploiesti.
"Am ajuns la Ploiesti in iulie pentru o perioada de doua saptamani, apoi a fost tot lipsa de personal si am ramas. A fost cerere si ne-am oferit noi. Eu si cu inca un coleg. Nu stiam ce ne asteapta acolo, nu stiam cum e. Stiam ca exista o sectie ATI, apoi am aflat ca au si TIR-ul ATI (n.r. o unitate mobila de anestezie si terapie intensiva). Am fost primii care am deschis TIR-ul. Nu stiam cum o sa fie, era si un deficit de personal. Ne sunau din toate partile ca nu sunt locuri. Sectia avea o capacitate de 12 paturi si era ocupata. Dupa ce s-a deschis TIR-ul, in doua ore am avut deja cinci pacienti", povesteste Amin Zahra intr-o romana perfecta invatata in cei 10 ani de sedere in Romania "de la oameni". "Eu am facut facultatea in engleza. Nu am urmat cursuri de limba romana, dar mi-am dat interesul si am invatat de la oameni", mai spune medicul.
Amin Zahra a mai povestit, pentru ziare.com, situatiile cu care s-a confruntat la ATI. Medicul spune ca una din marile probleme ale COVID-19 este aceea ca are o evolutie imprevizibila. "Avem pacienti care ajunge la ATI constienti, pe picioarele lor, pentru ca pe o sectie normala nu exista oxigen. Ajunge constient, cooperant. Problema cea mai mare este saturatia. Am vazut pacient cu saturatie de 50 care vorbea normal, doar ca starea se deterioreaza brusc. Atunci ajung sa fie intubati. Cu cei care sunt cooperanti mai vorbim: haideti sa incercam sa respiram, sa nu ajungem intubati. Mai sunt si pacienti intubati langa ei si impactul este destul de mare sa vezi langa tine un pacient intubat care se zbate pentru viata", a aratat tanarul medic.
Amin Zahra a mai explicat ca lucreaza in garzi de cate 24 de ore, avand ture in care chiar si patru pacienti au pierdut lupta cu virusul. "Daca avem trei, patru decese din 20 de pacienti este o rata mare. Am avut si opt internari intr-o garda, ceea ce pentru ATI este mult", a mai povestit rezidentul.
Cazul taximetristului care a murit dupa ce le-a aratat medicilor poze cu nepotii
Medicul ATI a aratat ca sunt pacienti care au boli asociate, dar fara agravarea starii de sanatate ar mai putea trai multi ani. "Tatal meu are 55 de ani si are si diabet, dar este controlat si poate trai inca 20 de ani. Faptul ca a dat de coronavirus si a mai avut un diabet, iar de asta a murit nu se justifica. Avem toti parinti care traiesc cu tensiune, cu diabet, cu probleme la rinichi, dar nu mor din cauza asta. Eu cunosc cazuri cu dializa de 20 de ani si inca traiesc. Te decompensezi, mai ai probleme, dar poti sa traiesti fara probleme. COVID combinat cu acest boli decompenseaza tot organismul. Au doua probleme mari: decompensarea si coagularea", a mai explicat Amin Zahra.
Tanarul medic a dat exemplul unui taximetrist de 54 de ani care a ajuns la ATI pe picioarele lui si nu parea sa aiba probleme mari. Totusi, a murit. "Era constient, cooperant, dar nu mai putea sa respire. Saturatie era tot mai mica, l-am intubat. A decedat la un moment dat pentru ca nu a mai rezistat organismul. Omul povestea, avea telefonul la el, vorbea cu familia, imi arata poze cu nepotii. Cand vorbim de pacienti de 60 de ani in terapie este un om tanar", a aratat medicul, care a dat si exemplul unei farmaciste de 49 de ani care avea doar un astm, dar a ajuns intubata. "Nu reusim sa o detubam. Am avut pacient care a stat intubat si 20 de zile. Am avut si pacienti de 70 de ani care au scapat. Daca vorbim de rata de exterenare de pe ATI putem ajunge la o rata intre 40 si 50 la suta. Adica pacientii ies si merg pe alte sectii", a mai aratat Amin Zahra.
Sursa: www.m.ziare.com