Membrii sindicatului "Omnia” din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) spun că luni vor fi organizate acţiuni de protest în penitenciarele Ploieşti, Focşani, Tichileşti, Drobeta-Turnu Severin şi Baia Mare, pe fondul nemulţumirilor legate de inechităţile salariale, deficitul de personal, orele suplimentare nerecuperate şi condiţiile de lucru.
Sindicaliştii spun că Guvernul a alocat 740 de milioane de dolari doar pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie pentru următorii 10 ani, însă absolut nimic pentru personal.
"Nu există nici măcar un plan, nici pentru condiţiile de lucru mizerabile, nici pentru deficitul de personal de 8.000 de posturi si nici pentru recuperarea celor 1,5 milioane de ore suplimentare. În schimb, ministrul deţinuţilor guvernează arogant, prin declaraţii de presă. De altfel, la Gherla, a şi decretat că nu se va mai întâlni cu sindicatele decât în prezenţa presei”, reclamă Sindicatul "Omnia" al angajaţilor din sistemul penitenciar.
Sindicaliştii trag un semnal de alarmă că, rând pe rând, penitenciarele din România s-ar putea bloca din cauza refuzului angajaţilor de a lucra. În multe situaţii, spun sindicaliştii, conducerile penitenciarelor au refuzat concediile de odihnă ale angajaţilor pentru a evita crearea unor situaţii de criză.
Reprezentanţii "omnia" mai susţin că agenţii din penitenciare muncesc, în medie, 23 de ani în condiţii similare în care un deţinut stă, în medie, 3 ani şi 8 luni.
Acţiuni de protest vor fi organizate, luni, în penitenciarele Ploieşti, Focşani, Tichileşti, Drobeta-Turnu Severin şi Baia Mare.
În cazul în care oficialii din Ministerul Justiţiei nu răspund revendicărilor, reprezentanţii sindicatului "Omnia" spun că protestele vor continua în următoarele două săptămâni.
"Ulterior, în funcţie de răspunsul autorităţilor, este planificat un mare miting în faţa Ministerului Justiţiei, unde sunt aşteptaţi 2.000 de angajaţi în uniformă”, mai spun sindicaliştii.
Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au declanşat acţiuni de protest în mai multe penitenciare. Astfel, au avut loc proteste în penitenciarele din Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu, Codlea, Târgu Jiu, Vaslui, Drobeta Turnu Severin, Bucureşti, Bârcea Mare (Hunedoara) şi Tulcea.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-a întâlnit, luni, la Penitenciarul Gherla cu reprezentanţii sindicaliştilor din Administraţia Penitenciarelor, care i-au prezentat cererile lor legate de plata orelor suplimentare, de lipsa de personal şi de diferenţele salariale din sistem.
În urma discuţiilor, ministrul Prună a declarat că este ”regretabil” că în România se adoptă legi înainte de a se stabili dacă există resurse umane şi financiare, dând însă asigurări că va discuta cu miniştrii Muncii şi Finanţelor pentru a rezolva cererile protestatarilor cu privire la salarii şi la lipsa de personal.
Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au acuzat că Raluca Prună este ”un ministru foarte agresiv” şi spun că aceasta este ”îndreptată exclusiv către problemele deţinuţilor”.