Astăzi, 15 iunie, s-a desfăşurat prima probă scrisă a Evaluării Naţionale pentru aproximativ 172.500 de absolvenţi ai clasei a VIII-a.

În judeţul Prahova, la proba scrisă de Limbă şi literatură română au fost prezenţi 6419 candidaţi, iar 316 nu s-au prezentat la examen. Nu au fost candidaţi cu temperatura peste maximul admis, care să susţină examenul în sesiunea specială din data de 29 iunie. Nu au existat tentative de fraudă.

Subiectul şi baremul de corectare pentru proba de Limba şi literatura română vor fi publicate de către Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00.

Următoarea probă va avea loc miercuri, 17 iunie (Matematică), iar ultima probă, la Limba şi literatura maternă, va fi susţinută joi, 18 iunie, de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.

Primele rezultate vor fi afişate luni, 22 iunie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic, în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). În acest caz, al depunerii contestaţiilor, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi anunţate sâmbătă, 27 iunie.