Adrian Semcu, vicepreşedintele PNL la nivel naţional şi fost vicepreşedinte al CJ Prahova, va fi cercetat sub control judiciar în dosarul în care procurorii DNA îl acuză de trafic de influenţă. Aceaşi măsură a fost luată şi pentru omul de afaceri Gheorghe Boeru. Iniţiar magistraţii dispuseseră arestul la domiciliu pentru cei doi, dar în urma contestaţiei ICCJ a decis măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 22 iunie, până la data de 20 august inclusiv.
Adrian Semcu şi Gheorghe Boeru au fost reţinuţi de către procurori pe 10 iunie pentru 24 de ore.
Adrian Semcu şi Gheorghe Boeru au obligaţia să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie în raza căruia locuiesc, desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau de câte ori sunt chemaţi şi să nu depăşească teritoriul României, fără încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală, a judecătorului de cameră preliminară sau, după caz, a instanţei de judecată.
Decizia este definitivă.
Vă prezentăm integral decizia instanţei:
Detalii soluţie: Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Semcu Adrian Emanuil şi Boeru Gheorghe împotriva încheierii nr.417 din 11 iunie 2015 pronun?ată în dosarul nr.2294/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi, în rejudecare: În temeiul art.227 alin.2 din Codul de procedură penală raportat la art.202 alin.4 lit.b şi art.211 din Codul de procedură penală, dispune luarea faţă de inculpaţii Semcu Adrian Emanuil şi Boeru Gheorghe a măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând din data de 22 iunie 2015 până la data 20 august 2015 inclusiv. În temeiul art.215 alin.1 şi alin. 2 lit. a şi d din Codul de procedură penală, pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpaţii trebuie să respecte următoarele obligaţii: - să se prezinte la organul de urmărire penală, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară şi la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; - să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; - să se prezinte la organul de poliţie în raza căruia locuiesc, desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau de câte ori sunt chemaţi, după cum urmează: Semcu Adrian Emanuil la I.P.J. Prahova şi Boeru Gheorghe la I.P.J. Ilfov. - să nu depăşească teritoriul României, fără încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală, a judecătorului de cameră preliminară sau, după caz, a instanţei de judecată; - să nu comunice în mod direct sau indirect, pe orice cale, cu ceilalţi inculpaţi, cu martorii sau experţii din cauză; În temeiul art. 215 alin.3 şi 7 din Codul de procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor Semcu Adrian Emanuil şi Boeru Gheorghe că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestării preventive. Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti împotriva aceleiaşi încheieri. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.