La nivelul judeţului Prahova, în data de 28 mai 2020, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) 1892 de persoane aflate în auto-izolare la domiciliu. În ultimele 24 de ore, de sub măsura izolării voluntare şi, implicit, evidenţa DSP-ului, a ieşit o persoană şi au intrat alte 189. În carantină instituţionalizată se află 41 de persoane.

 

De la începutul epidemiei şi până în prezent, în Prahova, 108 persoane au fost confirmate cu noul coronavirus. Dintre acestea, şase au decedat, 67 au fost declarate vindecate şi externate. În prezent, la nivelul judeţului, la Terapie Intensivă se află internaţi trei pacienţi, confirmaţi cu COVID-19. Dintre aceştia, unul este internat la Spitalul Municipal Câmpina, iar doi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti (SJUP). Unul dintre cei doi pacienţi de la secţia ATI a SJUP a fost transferat, miercuri, 27 mai, de la o unitate medicală din Buzău.  Toţi trei sunt în stare gravă, fiind ventilaţi mecanic.

 

Echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au continuat acţiunile privind ordinea şi siguranţa publică şi au acţionat pentru verificarea persoanelor aflate în evidenţe cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu, pentru paza locaţiilor de carantinare, fluidizarea circulaţiei rutiere, dar şi în alte misiuni impuse de contextul actual. Verificările au vizat atât persoanele fizice, cât şi o serie de agenţi economici.

Astfel, pe parcursul zilei de 27 mai 2020, în cadrul acţiunilor punctuale, au fost efectuate controale la o societate comecială, au fost legitimate aproape 250 de persoane şi oprite în trafic peste 400 de autoturisme. De asemenea, au fost verificate aproape 1100 de persoane dintre cele aflate în izolare la domiciliu.

În urma acestor demersuri, au fost aplicate 131 de sancţiuni, în valoare de 62.000 lei. Şapte dintre ele au fost date pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991 (republicată) pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, iar 124 pentru fapte ilicite săvârşite în context.

Oamenii legii au deschis şi un dosar de cercetare penală, în baza art.352 privind zădărnicirea combaterii bolilor, pentru o persoană care nu a respectat măsura carantinei/izolării la domiciliu.

 

Cu ocazia Sărbătorii Înălţării Domnului şi Zilei Eroilor, domnul Prefect Cristian Ionescu le-a transmis prahovenilor câteva gânduri bune şi consideraţia sa pentru modul în care au respectat rigorile de pe durata stării de urgenţă şi pe cele din prima parte a perioadei de alertă:

 

„Ne bucurăm astăzi de o zi frumoasă, binecuvântată, în care putem spune că viaţa începe să intre pe făgaşul normal. Chiar dacă urmează o vară «atipică», faptul că, totuşi, ne vom putea bucura de vacanţă şi concedii vi se datorează. Vă mulţumesc pentru responsabilitatea şi seriozitatea cu care aţi tratat toate măsurile din lunile precedente. Însă, chiar dacă pare că ne-a abandonat, pericolul n-a trecut, motiv pentru care este bine să ţinem, în continuare, garda ridicată.

Sfânta zi a Înălţării să ne aducă tuturor gândurile bune şi încrederea că totul va fi bine!

Hristos s-a Înălţat!“

 

Cetăţenii sunt sfătuiţi să se informeze doar din surse oficiale, dar şi să apeleze pentru recomandări sau alte informaţii la TELVERDE - 0800.800.358.