Convocarea legislativului ploieştean pentru a amâna plata ratelor la băncile creditoare ale municipalităţii a însemnat, în mod real, declaraţia primarului liberal Adrian Dobre privind iminentul faliment al Ploieştiului. Ceea ce acuza Adrian Dobre în campania electorală de acum 4 ani şi nu era adevărat, acum a devenit realitate prin activitatea să laborioasă : falimentul Ploieştiului !

 

Mai departe de declaraţiile politice ale primarului, ale susţinătorilor sau oponenţilor acestuia, sunt cifrele. Reci, seci, dar elocvente.

 

Într-un Ploieşti actualmente subdezvoltat, cu proiecte doar pe hârtie, cu laude şi fotografii ale primarului pe reţele de socializare şi un nivel al serviciilor publice inadmisibil de scăzut, cifrele demonstrează sec : Ploieştiul a devenit o gaură neagră unde proasta gospodărire a banului public a dus la o situaţie critică.

 

Lipsa de preocupare a primarului liberal Dobre de a construi, de a crea condiţii pentru dezvoltarea afacerii locale, de a creşte numărul de locuri de muncă, preocuparea constantă a acestuia de a îşi mulţumi camarila politică şi susţinătorii cu contracte, comisioane şi funcţii, au dus, în final, la această situaţie : datorii de sute de milioane şi imposibilitatea de plata !

 

Dar, iată cifrele : la acest moment, municipiul Ploieşti datorează băncilor comerciale peste 18,3 milioane de euro şi aproximativ 178 milioane lei. Pentru un oraş cu un buget anual de aproximativ 400 de milioane lei, situaţia este critică. Aşa cum era lesne de prevăzut, orice problema, cât de mică, poate duce la prăbuşirea bugetului local, cu consecinţe catastrofale asupra serviciilor publice susţinute de primărie sau subvenţionate de aceasta.

 

Negocierea păguboasă a preţului la gigacalorie de către primarul Dobre cu mult mai puternica şi versata companie Veolia a făcut ca, în mod practic, primăria să nu mai poată susţine subvenţia la gigacalorie, deşi Dobre s-a bătut cu pumnul în piept că o va face.

 

Pentru aceste împrumuturi, primăria achită dobânzi uriaşe, astfel încât în fiecare lună, pentru rată şi dobânzi, se achita nu mai puţin de 5.608.000 lei ! Din bani publici !

 

Însă problema cea mai spinoasă este faptul că din chiar momentul desenarii bugetului local de către primar, acesta a anticipat o mare problema pentru care nu are rezolvare : în anul 2020, potrivit contractelor, primăria ploieşteană ar trebui să restituie nu mai puţin de 70.734.000 lei. Însă, potrivit aceluiaşi buget, au fost identificaţi pentru plata doar 45.400.000 lei, fiind lipsa 25.334.000. lei. O bagatelă ! Oricărui om normal aceste cifre îi dau ameţeli, nu însă şi celor care au creat această gaură în banii publici !

 

Acum se face lumina şi în solicitarea lui Dobre de a forţa consiliul să solicite amânarea ratelor la bănci. De vină nu este Covidul, asa cum sustine primarul, ci incompetenta.