Incredibil! Într-o perioadă în care lupta pentru viaţă a devenit obsesie, o perioadă în care eforturile pentru a ca Prahova să aibă cât mai puţine persoane infectate cu coronavirus ar trebui să fie un obiectiv comun al tuturor autorităţilor, indiferent de culoarea politică, există primari care depun eforturi considerabile pentru a nu avea persoane în carantină pe teritoriul localităţilor păstorite.

Surse oficiale ne-au povestit că deşi mai mulţi hotelieri doresc să închirieze imobilele pentru a fi amenajată carantină, primarii merg personal şi îi conving să refuze contractul oferit de DSP Prahova pentru că dacă persoanele carantinate ar fi cazate acolo ar pune în pericol comunitatea locală.

Se întâmplă în toate localităţile cu potenţial turistic atât de pe Valea Prahovei, cât şi de pe Valea Slănicului...

Nu putem înţelege de ce primarii nu sunt conştienţi că fiecare persoană plasată în carantină, înseamnă împiedicarea răspândirii coronavirusului în comunitatea respectivă. Nu este o perioadă plăcută pentru nimeni, dar considerăm că ar trebui să existe eforturi comune pentru a avea cât mai puţine persoane bolnave de coronavirus!

Informaţia a fost confirmată şi de purtătorul de cuvând al Prefecturii Prahova, Liliana Maxim-Minculescu: "În ciuda eforturilor comune ale Prefecturii Prahova şi CJ Prahova, foarte mulţi primari refuză să accepte sa existe spaţii de carantină in localităţile lor. În HG201/2020 scrie clar ca autoritatea publică locală trebuie sa asigure aceste locuri, ceea ce s-a inteles si aplicat in foarte putine localităţi, Prefectura văzându-se nevoită să acopere sarcina asta".

Conform art.2 din Hotărârea de Guvern 201/2020, cheltuielile pentru carantină sunte acoperite de la bugetul de stat astfel:

a) alocaţia de cazare în valoare de 230 lei/zi, care include, pe lângă costurile legate de asigurarea spaţiului de locuit, costurile cu servicii de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora; în situaţia în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziţie în mod gratuit, alocaţia de cazare este în valoare de 50 lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora;

b) indemnizaţia de cazare, în cuantum de 70 lei/zi, care include următoarele cheltuieli: cheltuieli cu hrana - 3 mese/zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor şi a veselei de unică folosinţă; cheltuieli cu apa - între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosinţă; cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare - câte 2 pijamale şi 2 perechi de papuci de unică folosinţă pentru toată perioada de carantinare.

Fondurile necesare pentru decontarea cheltuielilor se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii, lunar, la solicitarea direcţiilor de sănătate publică judeţene. DSP virează banii primăriei din localitatea în care se află centrul de carantină, iar primăria respectivă plăteşte suma centrului de carantinare.