În data de 26 martie 2020, la nivelul judeţului Prahova, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) 5050 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu (858 au intrat sub această măsură în ultimele 24 de ore, iar 37 au finalizat perioada de izolare de 14 zile). În carantină instituţionalizată se află, în prezent, 130 de persoane.

 

Pentru combaterea răspândirii epidemiei de coronavirus, dar şi pentru depistarea altor nereguli în acest context, echipaje mixte ale Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au continuat seria de verificări atât în cazul persoanelor fizice auto-izolate, cât şi în rândul agenţilor economici.

 

În cursul zilei de 25 martie au fost controlate peste 4400 de persoane aflate în auto-izolare şi 74 de agenţi economici.

 

În urma acestor demersuri au fost întocmite trei noi dosare de cercetare penală, toate pentru încălcarea art.352 privind zădărnicirea combaterii bolilor şi au fost aplicate 59 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 95.100 lei. Dintre acestea, trei au fost pentru nerespectarea măsurilor de auto-izolare/carantină, unul pentru fapte de natură, iar 55 pentru alte contravenţii în context.

 

Astfel, de la debutul epidemiei şi până în prezent, lucrătorii MAI au deschis 37 de dosare de cercetare penală şi au aplicat 118 sancţiuni contravenţionale.

 

Două persoane din localitatea Lipăneşti au fost plasate în carantină forţată din cauză că n-au respectat măsura auto-izolării şi au fost depistate de către poliţişti, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr.2/21.03.2020

 

Au fost realizate verificări şi în privinţa respectării restricţiilor de circulaţie, fiind aplicate 48 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 62.500 lei.

 

Vă reamintim că începând de pe data de 25 martie 2020 a intrat în vigoare Ordonanţa Militară nr.3/24.03.2020, care prevede la articolul 12, următoarele:

 

„Documentele care expiră pe perioada stării de urgenţă, eliberate de autorităţile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgenţă“.

 

Prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu, face apel la toţi cetăţenii să respecte măsurile impuse pe durata stării de urgenţă, prin Ordonanţele Militare, să evite deplasările, să fie în permanent contact cu persoanele vârstnice care sunt cele mai expuse în această perioadă, să prezinte lucrătorilor MAI documentele solicitate care atestă motivul/urgenţa circulaţiei în afara locuinţei/gospodăriei şi să se informeze în permanenţă despre situaţia în care ne aflăm, dar numai din surse oficiale.

 

Linia TELVERDE - 0800 800 358 este deschisă special pentru informarea cetăţenilor. 

De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.3202020.