Ultimele zile au fost destul de agitate în politica ploieşteană.
În timp ce social-democraţii ploieşteni stau şi evaluează în continuare şansele candidaţilor, la liberali au început timid acţiuni de reevaluare a candidaturii deja anunţată a lui Andrei Volosevici.
Avocatul ploieştean, fost primar al Ploieştiului şi senator, ar avea, se pare, suficient de multe schelete în dulapul personal, ceea ce ar face că şansele lui de a câstiga din nou fotoliul de primar să fie sensibil mai mici decât cele pe care s-a contat iniţial.
Mai mult, deşi achitat în prima instanţa pentru acuzaţiile penale care i s-au adus de către DNA, Volosevici are de trecut şi proba apelului penal, aflat actualmente în desfăşurare .
În afară de problemele penale, Voloşevici are de rezolvat şi o situaţie extrem de delicată legat de paguba pe care municipalitatea ploieşteană i-a pus-o în cârcă încă din anul 2016.
Prin HCL nr. 152/10.05.2016, Consiliul Local al municipiului Ploieşti s-a constituit parte civilă în dosarul nr. 97/P/2012 privind pe inculpatul Volosevici Andrei Liviu. Valoarea cu care s-a constituit parte civilă municipiul Ploieşti este de este de 32.577.437,07 lei, din care :
· 17.842.137,70 lei – plăţi efectuate exclusiv în baza contractului, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind finanţele publice;
· 12.955.859,28 lei – chirie datorată de S.C. F.C. Petrolul S.A. pentru Stadionul Ilie Oană pus la dispoziţie în baza contractului – cu încălcarea prevederilor legale privind administraţia publică locală;
· 121.234,19 lei – contravaloare utilităţi datorate de societate şi achitate din bugetul local;
· 1.658.205,90 – debite stabilite prin acte de control ale Curţii de Conturi a României – Camera de Conturi Prahova că fiind datorate de societate şi care, în evidenţa contabilă a unităţii administrativ teritoriale apar că achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local şi nu prin plăţi efectuate de societate.
Prin hotărâre de consiliu local, municipiul Ploieşti a considerat această datorie ca fiind certă şi a solicitat procurorilor DNA să o aibă în vedere în procesul penal şi să o recupereze .
Achitarea lui Volosevici în prima instanţa de către Curtea de Apel Ploieşti nu a fost urmată şi de o soluţionare a pretenţiilor Primăriei Ploieşti faţă de acesta, instanţa lăsând nesoluţionată solicitarea primăriei. În mod practic, referindu-se la dosarul penal, instanţa a concluzionat că fostul primar nu ar fi săvârşit sub aspect penal faptele pentru care a fost trimis în judecată, însă pretenţiile financiare ale municipalităţii ploieştene fata de Voloşevici urmează să fie soluţionate pe cale civilă.
În ipoteza în care apelul DNA şi cel al Primăriei Ploieşti (aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) vor fi respinse, rămâne nesoluţionată latura civilă a problemei. Cu alte cuvinte, va trebui pornit de către Primăria Ploieşti, în domeniul civil, un proces împotriva lui Voloşevici pentru plata acestei datorii.
Este evident că acest proces este absolut obligatoriu deoarece există hotărârea de consiliu local care constată paguba, emisă pe baza unor acte de control ale Curţii de Conturi.
În situaţia în care Voloşevici va câştigă un nou mandat de primar, el va fi, în mod practic în opoziţie cu consiliul local şi va trebui să se războiască în instante cu executivul ploieştean pe care îl va conduce, situaţie care va duce la un blocaj al administraţiei locale ploieştene.
Este de urmărit cum va accepta PNL o astfel de situaţie şi dacă va risca o astfel de candidatură care este, neîndoielnic, una extrem de subţire şi criticabilă, dând apă la moară contestatarilor lui Voloşevici.
Şi asta cu atât mai mult cu cât actualul primar Adrian Dobre nu şi-a luat definitiv gândul de la o nouă candidatura. Chiar şi ca independent. Dar s-ar simţi mult mai confortabil pe post de candidat PNL !