Premierul Ludovic Orban este de părere că data de 14 iunie este una „rezonabilă” pentru desfăşurarea alegerilor locale. Orban a spus că organizarea scrutinului pe 31 mai sau pe 7 iunie „ar fi o impietate faţă de creştini”, fiind Rusaliile.

 

„Primarii m-au întrebat când vor fi organizate alegerile locale şi am răspuns că, cel mai probabil, pe 14 iunie. Am şi prezentat argumentele – pe 31 mai şi pe 7 iunie, fiind sărbători, Rusaliile, ar fi o impietate să organizezi alegerile când sunt sărbători creştine. Aşa ceva nu se face. Atunci, termenul de 24 mai este un termen din scurt, aşa că cel mai probabil va fi data de 14 iunie”, a spus premierul Ludovic Orban.

 

De precizat că pe 31 mai sunt Rusaliile pentru romano-catolicii, iar ziua de 1 iunie este zi liberă, astfel că mulţi români ar profita de o mică vacanţă şi nu ar fi în localităţile de domiciliu sau de reşedinţă. În cazul ortodocşilor, Rusaliile pică pe 7 iunie, iar ziua de 8 iunie este din nou zi liberă şi românii ar putea să plece din localităţile de domiciliu.

 

Data alegerilor se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

 

Reamintim că în 2016 alegerile au avut loc pe 5 iunie.