Noul Palat al Justiţiei din Ploieşti va fi finalizat pe 30 mai 2020!

Anunţul aşteptat de mai bine de 25 de ani de toţi ploieştenii şi nu numai a fost făcut de judecătoarea Andra Botez, preşedintele Curţii de Apel Ploieşti, la prezentarea Bilanţului instituţiei pentru anul 2019.

Vestea bună este că Ministerul Justiţiei a reuşit alocarea integrală  a sumei necesare pentru finalizarea lucrărilor la Palatul Justiţiei, lucrări demarate în urmă cu mai bine de 25 de ani.

La Bilanţul Curţii de Apel Ploieşti au participat Simona Camelia Marcu, membru CSM, judecator Inalta Curte de Casatie si Justitiei,  judecator Andrei Bancila, Director SNG  şi secretarul general din Ministerul Justiţiei ,Ion-Claudiu Teodorescu.

Şi pentru că în această perioadă, pensiile magistraţilor sunt unul dintre subiectele la ordinea zilei, Andra Botez a vorbit în discursul său şi despre acest lucru, făcând un apel la unitate:

"Da, avem o pensie de serviciu care nu reprezinta un privilegiu si care a fost insituita in considerarea unui anumit statut al categoriei profesionale, avandu-se in vedere, totodata, interdictiile si incompatibilitatile stabilite chiar la nivel constitutional de legiuitor."

"Sunt momente dificile pentru noi, ca magistrati, pentru colegii nostri grefieri si ceilalti colegi care se vad vitregiti de niste drepturi legitime.

Aceasta avalansa desfasurata impotriva sistemului judiciar nu face bine ordinii de drept si aduce atingere valorilor fundamentale consacrate constitutional privind independenta judecatorilor.

In aceste momente, cuvantul de ordine este unitate ! Trebuie sa aratam ca noi, corpul magistratilor, corpul judecatorilor suntem uniti si ca stim sa ne aparam drepturile ! Ca suntem solidar cu personalul auxiliar ! Ca stim care ne este locul si rolul, ca stim sa ne facem treaba dar ca solicitam, in schimb, un lucru la indemana tuturor : RESPECTUL !

Asistam astazi la o demonizare a sistemului judiciar. La punerea la zid a unui sistem care ar trebui sa functioneze independent si fara imixtiuni din partea puterilor legislativa si executiva, ca o veritabila forta in stat ! Intr-un stat de drept, puterea judecatoreasca trebuie sa fie considerata prima putere in stat si nu a treia, asa cum se considera ! Ori acest lucru nu se intampla ! Sau, nu se mai intampla. Insa, cu intelepciune si cu rabdare trebuie sa asteptam rezolvarea acestei probleme. Cu rabdare, dar nu in tacere.
Cuvantul nostru trebuie auzit !", a încheiat preşedinta Curţii de Apel Ploieşti.