Tribunalul Prahova şi-a suspendat activitatea din cauza nemulţumirilor legate de „propunerile legislative de natură să afecteze independenţa sistemului de justiţie şi pentru eliminarea imixtiunilor politice”.
Astfel, prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Prahova din data de 19.12.2019, urmare a „propunerilor legislative de natură să afecteze independenţa sistemului de justiţie şi pentru eliminarea imixtiunilor politice”, s-a stabilit ca, începând cu data de 20.12.2019, activitatea de judecată, cu excepţia cauzelor urgente, să fie suspendată

„Durata suspendării, decisă prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Prahova, va fi reevaluată la începutul lunii ianuarie 2020 în funcţie de respectarea climatului de independenţă necesar înfăpturirii actului de justiţie în condiţii optime şi în beneficiul cetăţenilor”, a comunicat Tribunalul Prahova.

O decizie similară a luat şi Tribunalul Galaţi: „La Tribunalul Galati am hotarat azi (20 decembrie – n. red.), cu referire la pensiile de serviciu si sporul pentru conditii vatamătoare, suspendarea activitatii de judecata, mai putin cauzele urgente”.

Peste 6.000 de grefieri au ieşit, săptămâna trecută, în faţa instanţelor şi Parchetelor din ţară pentru a protesta în legătură cu abrogarea pensiilor de serviciu. „Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor de pe lângă acestea înţelege să declanşeze o primă acţiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi Parchete, dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen şi va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, a informat Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.