Filarmonica „Paul Constantinescu„ deschide Stagiunea  67 joi, 12 septembrie, de la ora 19.00, cu un concert extraordinar inclus în programul Festivalului Internaţional „George Enescu„.  Orchestra simfonică ploieşteană, condusă de la pupitrul dirijoral de Tiberiu Oprea, îl va avea invitat pe pianistul Vlad Dimulescu. Pe scenă va urca şi Baletul „Rapsodia” – coregrafie Vanda Ştefănescu.  Evenimentul se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor.

 

Programul va debuta cu Rapsodia Română nr. 1 în La major, op. 11 de George Enescu şi va continua cu două lucrări semnate de Paul Constantinescu: Concertul pentru pian şi orchestră şi Poemul coregrafic „Nuntă în Carpaţi” (libret de Floria Capsali).

 

Rapsodia română nr. 1 în La major este una dintre cele mai cunoscute piese orchestrale ale lui George Enescu. A fost compusă la Sinaia, în 1901, când Enescu avea numai 20 de ani. Prima audiţie a avut loc la Bucureşti în 1903, la Ateneul Român, într-un concert dirijat chiar de compozitor şi de Eduard Wachmann. Rapsodia română nr. 1 în La major a cunoscut succesul încă din timpul vieţii creatorului său, ea răsunând în marile săli de concerte din Europa şi din Statele Unite.

 

Seara se va încheia cu Poemul coregrafic „Nuntă în Carpaţi” (libret de Floria Capsali), lucrare apaţinând compozitorului ploieştean Paul Constantinescu.

 

Poemul coregrafic “Nunta în Carpaţi”, de Paul Constantinescu, s-a intitulat iniţial “Nunta în Fundul Moldovei“ dar, “Cum costumele acestei regiuni nu erau destul de „scenice” s-a făcut o combinaţie de costume şi apoi i s-a dat un nume generic: „Nuntă în Carpaţi”, după cum a explicat chiar autorul. Lucrarea a fost terminată în iunie 1938 şi avea la bază motive din satul Fundul Moldovei - Câmpulung (Bucovina), culese în monografia profesorului Dimitrie Gusti.

 

Vlad Dimulescu şi-a început cariera de pianist la 14 ani, interpretând Concertul nr. 2 de Beethoven, împreună cu Filarmonica “Gheorghe Dima” din Braşov, dirijată de Ilarion Ionescu Galaţi. După acest debut a continuat să cânte în toate centrele muzicale importante din ţară, sub baghete dirijorale importante: Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Emil Simon, Iosif Conta, Mircea Cristescu, Emanuel Elenescu, Ludovic Bacs, Jing-Wang, Daisuke Soga, Bruno Martinotti, Gudmundur Emilsson, Tateo Nakajima, Joan Jose Olives, Enzo Ferraris Massimiliano Caldo, Roberto Salvalaio, Tido Dejean etc. Vlad Dimulescu a cucerit importante premii la concursurile de pian, precum cel de la Salerno, în Italia, în 1983, Gheorghe Dima din Cluj 1985, George Enescu în 1991, Viniadelmar, Chile, 1992 şi este laureat al Premiului Criticilor Muzicali din România în 1995. A participat la festivaluri internationale ca: Interforum din Budapesta în 1987, Dinu Lipatti 1993 Sinaia, şi 1995 Bucuresti, Serile Lipatti la Fundaţeanca în 2014, Festivalul de Muzică de Cameră de la Brasov 1979-1996 şi George Enescu 2013. În străinătate a susţinut recitaluri si concerte în Ungaria, Polonia, Italia, Germania, Portugalia, Spania, Grecia, Bulgaria. Deţine titlul de Doctor în arte obtinut cu teza ,,Repere de Belcanto în pianistica chopiniană”. Vlad Dimulescu a susţinut cursuri de măiestrie în Italia, Portugalia, Grecia, Polonia şi Bulgaria şi a fost membru în jurii internaţionale şi naţionale în concursuri pentru pian. În anul 2000 a editat primul CD cu opusuri de Enescu, Chopin şi Brahms, în 2004 şi-a publicat cartea ,,Belcanto în pianistica chopiniană”, iar de curând a înregistrat un compact disc cu opusuri de Frederic Chopin.

 

Biletele, în valoare de 30 de lei (adulţi), 20 de lei (pensionari) şi 10 lei (elevi/studenţi) se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală, la standul special amenajat în hipermarketul Cora Ploieşti şi online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.