Noile focare de pestă porcină africană, apărute în gospodării din Poienarii Burchii şi Târgşoru Vechi, au condus la stabilirea unui nou plan de măsuri. Acesta  vizează zeci de localităţi din Prahova, inclusiv zona de Vest a Ploieştiului.

În această zonă este interzisă vânzarea şi transportul porcilor, iar ca măsură suplimentară au fost ucişi zeci de porci din focar.

În cazul focarului de pestă porcină africană de la Târgşoru Vechi, zona de protecţie, de 3 kilometri, include satele Târgşoru Vechi, Strejnicu, Zahanaua şi Stănceşti din comuna Târgşoru Vechi, aici fiind luată măsura de efectuare a unui recensământ al porcilor din toate gospodăriile.

Medicii veterinari vor efectua şi un examen clinic al animalelor. Totodată, este interzis transportul de animale pe drumurile din zona de protecţie.

„Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde şi nici nu poate ieşi din exploataţie fără autorizaţia DSVSA Prahova”, se mai precizează în planul de măsuri, care prevede că se interzice sacrificarea porcilor din gospodării.

Pe lista localităţilor din zona de supraveghere, stabilită ca urmare a focarului de pestă porcină de la Târgşoru Vechi, figurează comuna Ariceştii Rahtivani, Măneşti (satele Măneşti, Băltiţa, Coada Izvorului, Gura Crivăţ, Zalhanaua), Cocorăştii Colţ (Cocorăştii Colţ, Cocorăştii Grind, Perşunari, Colţu de Jos, Piatra), Brazi (Brazii de Sus, Brazii de Jos, Popeşti, Negoeşti, Stejaru), Şirna (Varniţa, Şirna, Coceana, Brăteşti), Bărcăneşti (Tătărani), dar şi zona de Vest a municipiului Ploieşti.

În cazul focarului de pestă porcină de la Poienarii Rali, primul care a fost confirmat în Prahova, În zona de protecţie sunt Poienarii Burchii cu satele Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi şi Pioreşti, precum şi Gorgota cu satul Poienarii Apostoli, în Prahova, dar şi Periş (Bălteni) şi Ciolpani (Piscu) din judeţul Ilfov. În zona de supraveghere sunt comunele: Poienarii Burchii (Cărbunari, Podu Văleni, Ologeni şi Tătaru), Şirna (Habud, Şirna, Varniţa), Tinosu (Predeşti, Tinosu, Pisculeşti), Puchenii Mari (Odăile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Moşneni, Miroslăveşti), Gorgota (Fânari, Gorgota, Crivina, Potigrafu), Balta Doamnei (Curcubeu).

Vineri, autorităţile au anunţat că au fost confirmate noi focare de pestă porcină africană la Poienarii Burchii, dar şi unul focar la Târgşoru Vechi.