A fost dezastru în Prahova. Viiturile formate pe dealurile din zona Mizil au demonstrat că în faţa naturii suntem neputincioşi. La Sângeru, Lapoş, Valea Călugărească, dar şi în alte localităţi din Prahova, oamenii şi-au început weekendul cu gospodăriile sub apă...Fotografiile surprinse de ISU Prahova sunt grăitoare

Preventiv, la nivelul judeţului au fost transmise mesaje de avertizare pentru populaţie, prin intermediul sistemului Ro-Alert şi a aplicaţiei DSU  şi au fost evacuate, temporar, la rude, persoanele aflate în dificultate ( ale căror locuinţe au fost ameninţate de ape).

Pentru evaluarea situaţiei, Secretarul de Stat, şeful DSU, dr. Raed Arafat s-a deplasat în această zonă  şi a purtat discuţii cu prefectul judeţului, cu primarul localităţii şi cu inspectorul şef al ISU Prahova. Ulterior, a mers în locul unde unul dintre cei 4 copii surprinşi  de viitura a fost recuperat de salvatori şi a dispus reluarea căutărilor pentru identificarea celorlalţi micuţi, mâine dimineaţă.

Totodată, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă  s-a interesat dacă tehnica şi personalul sunt suficiente pentru intervenţia optimă în sprijinul cetăţenilor şi a autorităţilor din zona afectată si a dispus măsura suplimentării, la nevoie, a personalul şi mijloacele de intervenţie din judeţele limitrofe, mai puţin afectate de vremea neprielnică.

Dată fiind această situaţie extrem de dificilă, s-a discutat măsura alocării de urgenţă a unui container de locuit pentru  familia greu încercată ( mama şi tatăl celor patru copii surprinsi de ape) care va fi pus la dispoziţie de ISU Prahova.

De asemena, asociaţia de voluntari 4x4 ( organizaţie partenera a  DSU) s-a alăturat salvatorilor şi autoritaţilor prahovene pentru eficientizarea misiunilor de gestionare a efectelor generate de fenomenele meteo periculoase.

La acest moment, 900 de pompieri prahoveni, cu 70 de autospeciale şi peste 170 de utilaje, sunt la datorie şi execută misiuni pentru limitarea şi înlaturarea efectelor de vreme rea.

În urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în zona de competenţă a inspectoratului, pompierii prahoveni au intervenit în cursul zilei de vineri şi noaptea de vineri spre sâmbătă cu motopompe şi alte mijloace pentru evacuarea apei din 15 locaţii, respectiv Berceni, Valea Călugărească, Gherghiţa, Râfov, Albeşti Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Sângeru, Lapoş, Urlaţi, Mizil, Sinaia, Ploieşti, Ceptura şi Bălţeşti fiind afectate 76 locuinţe şi 132 gospodării.



În localitatea Lapoş, s-a produs o viitură care a afectat mai multe locuinţe, anexe gospodăreşti, autoturisme şi animale. Totodată, 100 de persoane au fost evacuate, acestea fiind cazate temporar la rude. În localitatea Valea Călugărească 29 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Unda de viitură a surprins şi localitatea Sângeru, unde o femeie şi 4 copii au fost luaţi de ape. Femeia a fost salvată, însă patru minori cu vârste cuprinse între 9 luni şi 6 ani au fost daţi dispăruţi. Echipajele de pompieri au găsit un copil, în vârstă de 3 ani, care se afla în stop cardio – respirator, s-au executat manevre de resuscitare, însă din nefericire, a fost declarat decedat de către echipajul medical sosit la locul evenimentului.

Pe timpul nopţii, pompierii au monitorizat zonele inundabile şi cele afectate, respectiv, Lapoş şi Sângeru, verificând creşterea debitelor pe Cricovul Sărat şi afluenţii săi. Totodată, în comuna Sângeru s-au format şase echipe mixte, care au verificat dacă mai sunt persoane în locuinţele aflate în zona inundată.

În satul Radila au fost salvaţi 3 adulţi şi 4 copii, iar la Dârvari un adult a fost scos din viitură. În localitatea Sângeru, un copil de 5 ani a fost salvat, fiind surprins pe o insuliţa formata între malurile Cricovului Sărat. În comuna Valea Călugărească, satul Dârvari, pe DJ 101F, din cauza unei viituri, un microbuz cu 25 pasageri a derapat într-un şanţ, fiind evacuaţi cu ajutorul salvatorilor.

În Sinaia, pompierii au acţionat pentru degajarea carosabilului inundat şi a unui autoturism surspins de de ploaia abundentă.

În municipiul Ploieşti, pompierii au evacuat apă dintr-o locuinţă şi două subsoluri (unitate de învăţământ şi Spitalul Judeţean).

162 pompieri militari cu 31 mijloace au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de protecţie a comunităţilor precum şi pentru evacuarea apei din zonele inundate.

Preventiv, la nivelul judeţului au fost transmise mesaje de avertizare pentru populaţie, prin intermediul sistemului Ro-ALERT, la primirea avertizărilor de tip now casting de cod portocaliu şi roşu.

Pompierii rămân la datorie, pentru limitarea şi înlăturarea potenţialelor efecte ale fenomenelor periculoase, monitorizarea situaţiei din zonele vizate precum şi evoluţia acesteia.

FOTO ISU Prahova