Violonistul Florin Croitoru este solistul invitat să vă încânte joi, 16 mai, la Filarmonică. De la ora 19.00, orchestra simfonică ploieşteană şi maestrul Radu Postăvaru, aflat la pupitrul dirijoral, vă aşteaptă să vă bucuraţi de Uvertura operei „Cosi fan Tutte” şi Concertul nr. 4 pentru vioară şi orchestră, ambele de Wolfgang Amadeus Mozart. În final veţi putea audia Suita nr. 1 pt. orchestră, în re minor, op. 43 de Piotr Ilici Ceaikovski.

 

Dupa concertele sale de debut ca solist cu Filarmonica din Viena sub bagheta lui Christoph von Dohnanyi, Florin Croitoru a fost aclamat de presa din Austria ca fiind un solist fenomenal (O.O.Nachrichten – Linz) maiestrând o tehnică perfectă (Neue Kronen Zeitung – Vienna). A aparut în nenumarate recitaluri şi concerte, în numeroase ţări din Europa, Asia, Africa şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, a câştigat 11 premii la diferite concursuri internaţionale de vioară, mentionând, în 1992, premiul I la concursul internaţional de vioară “Fritz Kreisler” de la Viena, devenind astfel primul şi până astăzi singurul violonist român distins cu acest premiu de mare prestigiu.

 

În completarea personalităţii sale artistice, vin de asemenea multe imprimari pe CD, precum şi difuzări live sau imprimate la diverse posturi de radio şi TV din Statele Unite ale Americii, Ungaria, Italia, Franţa, Austria, Japonia, Irlanda, Islanda, Suedia, Polonia, Norvegia, Marea Britanie şi România.

 

A primit Diploma de Licenţă de la Academia de Muzică din Bucuresti. Profesorii săi de vioară în România au fost, în ordine cronologică, Ionel Nistor, Cristina Ardelean, Mihai Constantinescu, Valeriu Rogacev, Modest Iftinchi şi Ştefan Gheorghiu, Eduard Schmieder şi Victor Danchenko.

 

Repertoriul şi imprimările sale includ majoritatea concertelor dedicate viorii, de la baroc la contemporani, precum şi câteva programe rare de recital, cum ar fi “Nicolo’ Paganini – 24 de Capricii pentru vioara solo”, “Fritz Kreisler – Universul miniaturilor.

 

În 2013, Florin Croitoru a publicat în Premieră Mondială, doua albume detranscripţii pentru vioară solo, realizate după unele dintre cele mai frumoase şi dificile piese de virtuozitate compuse vreodată pentru pian.

 

Biletele, în valoare de 25 de lei (adulţi), 15 lei (pensionari) şi 5 – lei (elevi/studenţi) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia teatrală, la standul special amenajat în hipermarketul Cora - AFI Ploieşti şi online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.