Veşti mai bune pentru cei care pot prelungi minivacanţa de 1 decembrie, anunţă meteorologii. De duminică începe un proces de încălzire. Va fi o încălzire rapidă şi semnificativă

Duminică începe un proces de încălzire. Şi el, aşa cum se întâmplă iarna, se simte întâi în zonele deluroase şi montane, deci e posibil ca la munte duminică să fie mai cald decât sâmbătă şi luni decât duminică. Va fi o încălzire destul de rapidă şi simţitoare în cursul săptămânii viitoare.Se vorbeşte despre posibilitatea ca şi această iarnă să fie mai grea, cu fenomene cele mai intense în a doua parte a ei, de la jumătatea lui ianuarie.

Chiar dacă ne gândim cu o strângere de inimă la episoadele de ger, ninsori abundente la noi în ţară, aceasta e iarna şi ar fi bine ca aceste episoade să apară în lunile de iarnă. Cu cât ne bucurăm că iarna începe mai târziu, cu atât există posibilitatea ca ea să se prelungească în primăvară pentru că natura îşi caută echilibrul.

E foarte important să urmărim la scară europeană ceea ce se întâmplă. La noi, în zona ţării noastre, în estul Europei e această presiune ridicată asociată cu temperaturi foarte scăzute, în timp ce în vest e presiune scăzută, furtuni care vin din Atlantic. Aceste furtuni foarte persistente aduc aer oceanic, o masă bogată mult în vapori de apă şi cu temperaturi mai ridicate şi care influenţează vremea din Europa de Vest. Semnalul dinspre acolo este. Săptămâna viitoare aşteptăm ca acele furtuni venite dinspre ocean să ajungă la limita lor estică înspre ţara noastră şi atunci să asistăm la aceste modificări în regimul termic. S-ar putea ca ninsorile să apară dincolo de ziua de marţi.

Temperaturile vor creşte. Noaptea încă se vor menţine negative. E firesc la început de decembrie, dar nu la valorile de acum. Putem vorbi de o încălzire cu 10 grade şi foarte rapidă, astfel încât să ajungem la maxime pozitive ziua. Preţul încălzirii e că vor fi înnorări, aşteptăm şi precipitaţii.

La nivelul celor 3 luni se discută despre posibilitate ca fenomene mai severe să apară în a doua parte a iernii, iar pe ansamblul ei, cel puţin în Europa Centrală şi de Est, să fie uşor mai caldă decât ar fi firesc. E un semnal care trebuie luat cu foarte mare reţinere pentru că această circulaţie la scară mare induce o incertitudine destul de mare în estimările de durată lungă.