La nivelul judeţului Prahova, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” continuă acţiunile de informare şi educaţie preventivă în cadrul campaniilor R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, lansată în luna noiembrie 2012, R.I.S.C. “Siguranţa NU e un joc de noroc!”, lansată în luna decembrie 2013 şi “Mai bine previi, decât să nu fii”, lansată în luna septembrie 2016, campanii derulate la nivel naţional, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România în cadrul parteneriatului “Împreună pentru siguranţă”.

 

Scopul acestor campanii de informare şi educaţie preventivă, vizează reducerea numărului de victime şi a pagubelor materiale prin conştientizarea cetăţenilor cu privire la riscurile majore la care se expun atunci când exploatează coşuri de fum neprotejate faţă de elementele combustibile, neetanşate sau necurăţate, aparate electrice defecte sau improvizate, în cazul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil, precum şi în cazul neutilizării detectoarelor de fum şi de incendiu.

 

Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.), în ultimii cinci ani, în România, s-au produs în medie 6.200 de incendii la locuinţe, în urma cărora circa 350 de persoane au fost rănite, iar alte 190 şi-au pierdut viaţa. Dintre cele 17 incendii înregistrate zilnic la nivel naţional, 6 sunt cauzate de coşurile de fum defecte sau necurăţate. Mai grav este că, în urma acestor evenimente nefericite, zilnic o persoană este rănită, iar la fiecare două zile o altă persoană îşi pierde viaţa.

 

La nivelul judeţului Prahova, de la începutul anului, s-au produs peste 723 de incendii şi arderi necontrolate, în urma cărora 11 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 31 au fost rănite.

Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale şi, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor:

 

•           Apelaţi la personal specializat – coşari, pentru curăţarea coşurilor de fum, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor;

•           Verificaţi şi reparaţi coşurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanşeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon şi, anual, zeci de persoane au de suferit;

•           Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei. Acestea trebuie utilizate potrivit destinaţiei de bază şi supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;

•           Lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizaţii;

•           Pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.