S-au dus vremurile în care ANAF scotea la licitaţie, la preţ de chilipir, maşinile intrate în proprietatea statului în urma unor confiscări sau executări silite. Acum, Fiscul cere bani frumoşi pe nişte maşini bune mai degrabă pentru casat.
Concret, un autoturism Dacia Logan este scos la licitaţie de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Ploieşti la preţul de 6.235 de lei. Preţul este uriaş dacă se ţine cont de faptul că maşina a fost fabricată în 2007, are un rulaj de 320.000 de kilometri şi a fost utilizată intens ca taxi.
Un preţ exorbitant are şi o Dacia Logan MCV, scoasă la licitaţie de AJFP Argeş. Pentru acest autoturism, fabricat în 2008, cu un rulaj de nu mai puţin de 379.655 de kilometri, Fiscul cere minimum 5.600 de lei. Maşina va fi scoasă la licitaţie în data de 13 iunie.
Tot AJFP Argeş scoate la licitatie, pe 6 iunie, un autoturism Dacia Pick-up (papuc), cu un rulaj de 114.876 de kilometri. Preţul de pornire este de 5.000 de lei.
„Caroseria are urme de zgâriere, lipsă baterie, stare satisfăcătoare“
Un alt anunţ care nu va atrage prea mulţi români a fost dat de AJFP Vâlcea, care cere 4.800 de lei pentru o Dacia Logan, din 2007, motor pe benzină de 1390 cm, cu un rulaj de 372.023 de kilometri. „Caroseria prezintă urme de zgâriere, lipsă baterie, stare satisfăcătoare“, se mai arată în anunţ.
Nu doar maşina naţională este supraevaluată de Fisc. AJFP Argeş a stabilit un preţ de pornire de 16.700 de lei pentru un autoturism Volkswagen Golf IV, fabricat în 2006, cu un rulaj de 264.674 kilometri.
La Vâlcea va fi scos la vânzare un autoturism Renault Megane, pe motorină, fabricat în 2007, pentru suma de 9.800 de lei. „Autoturismul este în stare de funcţionare, prezintă parbriz fisurat, spoiler spate spart, caroserie cu urme de zgârieturi pe alocuri“, potrivit anunţului.
Cei interesaţi de cumpărarea bunurilor scoase la licitaţie de ANAF, trebuie să depună la sediul agenţiei care organizează vânzare, cu cel puţin o zi înainte de data licitaţiei, următoarele documente: oferta de cumpărare, dovada plăţii taxei de participare sau a constituirii garanţiei sub forma scrisorii de garanţie - reprezentând 10% din preţul de pornire a licitaţiei, precum şi o declaraţie pe proprie răspundere prin care certifică faptul că nu este persoană interpusă cu debitorul.
Preţul de pornire la care ANAF scoate la licitaţie un bun este stabilit în urma unei evaluări. Dacă bunul nu se vinde la prima licitaţie, preţul scade cu 25% la a doua rundă şi cu 50% la a treia, dar cu condiţia să se prezinte cel puţin doi licitatori. În situaţia în care nici la a treia rundă nu se vinde bunul, atunci se organizează o nouă licitaţie. În acest caz, bunul poate fi vândut la cel mai mare preţ oferit, chiar dacă acesta este inferior preţului de pornire.