Urmăresc de câteva zile un şir de evenimente interesante care au în centrul acţiunii Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Nu vreau să judec calităţile de manager ale lui Adrian Strâmbeanu, însă există câteva semne de întrebare în tot acest linşaj mediatic în care acuzatul este deja condamnat la detenţie pe viaţă.
Spre exemplu, chirurgul Dan Oprea profesează la SJU Ploieşti de mai bine de 20 de ani. Este pentru prima oară când văd un asemenea protest din partea domniei sale. În scrisoarea sa deschisă nu pomeneşte nimic de memorii pe care le-ar fi putut trimite superiorilor săi, conducerii spitalului, şefilor din minister. M-aş fi aşteptat ca un profesionist, interesat de meseria sa şi de binele pacienţilor, să protesteze, să ceară şi abia când se asigura că demersurile sale se izbesc de un perete surd să iasă public şi să ceară ajutorul opiniei publice. Dar nu! Chirurgul Oprea, de acum celebrul chirurg Oprea, şi-a văzut liniştit de treabă timp de 20 de ani(nu un an,doi, cinci, ci 20! ) şi brusc a decis că s-a săturat!
Nu înţeleg nici inconştienţa medicului Dan Oprea care timp de 20 de ani a folosit instrumentar medical uzat, care putea pune în pericol viaţa pacienţilor săi. Păi şi jurământul lui Hipocrate? Să înţeleg că totul la SJU e o loterie? Cine are zile scapă, cine nu, Dumnezeu cu mila? Cum poţi să accepţi ca medic să pui, zi de zi, viaţa pacienţilor în pericol?
Recunosc că am întrebat şi eu, în stânga şi-n dreapta, cine este medicul Dan Oprea şi am aflat că, la un moment dat, devenise unul dintre medicii portocalii, cu mari şanse de a deveni managerul spitalului.
Şi în aceste condiţii nu credeţi că e interesant tot acest scandal cu fix vreo două săptămâni înainte ca mandatul actualului director general să se încheie?
Şi mai e ceva: vorbim despre ustensile vechi, despre starea deplorabilă a SJU, dar nimeni nu spune nimic despre investiţiile imense făcute în aparatură medicală perfomantă făcute în ultimul an. (Nu putem uita faptul că la Ploieşti funcţionează un computer tomograf performant, similar celor de la Bucureşti. Preţul de achiziţie a fost de „numai” 500.000 de euro).
Nu cred că starea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti diferă prea mult de cea a unor unităţi medicale asemănătoare din ţară. De vină pentru starea deplorabilă a întreg sistemului sanitar din România sunt miniştrii care s-au plimbat prin fruntea Sănătăţii şi au uitat că sunt acolo datorită sutelor de mii de pacienţi care sunt obligaţi să suporte condiţii inumane de tratament. Guvernarea Boc a cedat unităţile medicale în administrarea autorităţilor locale şi judeţene, dar a uitat că spitalele au nevoie şi de investiţii. S-a mers pe idea de a asigura salariile medicilor şi atât! Restul nu contează. În Prahova, Consiliul Judeţean a găsit jumătate de milion de euro pentru un tomograf performant, dar vă daţi seama care este situaţia la Vaslui, la Bacău sau la Călăraşi?
Aşadar...ce susţineţi la chirurgul Oprea? Eu cred că ar trebui să susţinem modernizarea întregului sistem sanitar românesc. Şi atât!
Astăzi, Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii este la Ploieşti, în încercarea de a descoperi ce se întâmplă în Spitalul Judeţean de Urgenţă...