Ziua  Mondială Fără Tutun (ZMFT), se celebrează în fiecare 31 mai sub auspiciile OMS pentru a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli/dizabilităti/decese premature) atrasă  de consumul de tutun si a stimula modificări comportamentale si contramăsuri legislative specifice.

 

 În 2018 atentia se îndreaptă către ucigasul nr. 1 al omenirii - bolile cardiovasculare, pentru care fumatul reprezintă un risc redutabil.

 

Tema ZMFT din acest an, Tutunul si bolile cardiovasculare*, focalizează pe bolile asociate fumatului .

 

Scopul campaniei: sporirea constientizării riscului indus de fumat pentru bolile cardiace, accidentul vascular cerebral si alte boli ale aparatului circulator – reprezentând în ansamblu principala cauză de deces în lume.

 

Sloganul campaniei: Tutunul ucide în mare măsură prin bolile cardiovasculare!

 

     Obiective:

 -Actualizarea relaţiei dintre consumul de tutun şi bolile cardiovasculare.

- Creşterea gradului de conştientizare în rândul publicului larg privind impactul asupra sănătăţii cardiovasculare al fumatului activ sau pasiv.

- Furnizarea de argumente publicului, guvernelor şi altor actori implicaţi în promovarea sănătăţii inimii prin protejarea populaţiei faţă de epidemia tabagică.

Decesele premature cauzate de consumul de tutun au consecinţe sociale dezastruoase: privează familiile de venituri, ridică costurile asistenţei medicale şi frânează dezvoltarea economică.

Fumatul pasiv provoacă la adulţi boli cardiovasculare şi respiratorii de gravitate comparabilă cu cele cauzate de fumatul activ, incluzând boala coronariană şi cancerul pulmonar.

La femeile gravide, fumatul pasiv determină scăderea greutăţii la naştere sau moartea subită a nou- născutului.

Aproape jumătate dintre copiii lumii respiră în mod regulat aerul poluat de fumat în locurile publice .

Legea 15/2016:

- interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise - incluzând locurile de muncă (în particular cele din sănătate, învăţământul de toate gradele, protecţia copilului), mijloacele de transport în comun şi locurile de joacă pentru copii (spaţii închise sau deschise); un spaţiu este închis când este delimitat de un plafon şi minimum doi pereţi;

- interzice, de asemenea, ţigaretele electronice în mijloacele de transport în comun;

 

      Tutunul ucide în mare măsură prin bolile cardiovasculare !