Contractul Veolia Energie pentru distribuirea agentului termic la Ploieşti se apropie cu paşi repezi de final. Deocamdată există o grămadă de semne de întrebare în legătură cu acest contract şi nimeni nu ştie dacă va continua colaborarea dintre Primăria Ploieşti şi Veolia Energie

Potrivit contractului de concesiune a serviciului public încheiat între VEOLIA ENERGIE şi Primăria Ploieşti, Veolia şi-a asumat obligaţia ca în perioada contractului să facă investiţii de 25 de milioane euro. Acest prag a  fost atins în anul 2014, an până în care investiţiile efectuate au fost aprobate prin hotărâre  a  Consiliului Local Ploieşti  şi hotărâre a Consiliului Judeţean Prahova.

Povestea investiţilor neaprobate începe în anul 2014, când Veolia continuă să facă investiţiile, dar nu le mai supune aprobării CL Ploieşti şi nici a CJ Prahova, cei doi parteneri în prestarea serviciului public.

Folosind clauzele contractului de asociere cu cele două unităţi administrative, Veolia se limitează  la a prezenta investiţiile exclusiv Comitetului de Coordonare al acestei societati, este adevarat, în prezenta reprezentantilor CL Ploiesti şi CJ Prahova, care işi dau acordul şi validează aceste investiţii. 

Insă, lovitură de teatru, în anul 2017, cu ocazia negocierilor privind preţul gigacaloriei produse de Veolia, actualul vicepresedinte al CJ Prahova, Vasile Pătraşcu, declara nonşalant că nu îşi mai asumă semnătura pe actele de confirmare a investiţiilor, semnătură pe care o dăduse ca membru în Comitetul de Coordonare. Pe aceeasi linie, Primăria Ploieşti, după ce a acceptat investiţiile prin reprezentantul în Comitetul de Coordonare al firmei locale de producţie şi distribuire a energiei termice, o “întoarce ca la Ploieşti” şi nu le mai recunoaşte.

Că investiţiile au fost “aprobate” la un suc şi o cafea, cu ocazia unor şedinte ale Comitetului de Coordonare, este clar, după cum clar este şi faptul că Veolia are o vină enormă prin renunţarea la solicitarea aprobării investiţiilor realizate peste pragul maxim contractual al plafonului de investiţii stabilit cu CL Ploieşti şi CJ Prahova.  In mod practic acesta este mărul discordiei: avea Veolia dreptul să facă investiţii în sistemul de producţie şi distribuţie cu depăşirea plafonului?  Cei de la Veolia susţin că da, în timp ce Primăria Ploieşti apreciază că nu era posibilă o astfel de depăşire fără acordul municipalităţii. Miza este mare, chiar foarte mare şi ar putea duce Ploieştiul într-o criză majoră.

Practic, Veolia prin documente susţine că sunt investiţii, dar municipalitatea susţine că  sunt lucrări de mentenanţă a bunurilor închiriate de Veolia Ploieşti de la alte firme din grupul Veolia.

Cert este ca primarul Adrian Dobre contestă nu numai valoarea ci şi realitatea lucrărilor de investiţii făcute de Veolia, suspicionând “aranjamente” între Veolia şi reprezentanţii RASP, regia primăriei, care ar fi semnat “ca primarii“ recepţia investiţiilor şi invocă, în acelaşi timp, rele practici contractuale ale partenerului Veolia, după modelul scandalului de la Iaşi.

La acest moment părţile au stabilit să efectueze o expertiză tehnică prin care să identifice şi să evalueze lucrările de investiţii realizate în 15 ani. Deşi teoretic o astfel de expertiză ar trebui să aducă lumină, practic poate fi în măsură să arunce situaţia într-o ceaţă şi mai mare deoarece din documente reiese că s-au realizat investiţii succesive la aceleaşi utilaje şi instalaţii şi nu mai pot fi constatate decât ultimele realizate.

Situaţia este nu numai o piatră de moară pe umerii actualei administraţii ploieştene, dar şi un motiv de ingrijorare pentru bugetul municipalităţii care la acest moment ar trebui să plătească Veoliei aproximativ 7 milioane de euro, fără ca datoria să se fi stins. Şi, mai presus de toate, această dispută poate arunca Ploieştiul în haos prin sistarea livrării căldurii şi apei calde de către Veolia Energie către mai mult de 60000 de apartamente.