Noua modalitate de împărţire a banilor către administraţiile publice discriminează grav judeţele bogate, fiind o gură de oxigen pentru zonele mai sărace.

Printre cele mai afectate judeţe este şi Prahova, unde,  în afara diminuării bugetului CJ, 56 de localităţi (peste jumătate din numărul total al administraţiilor locale) s-au trezit cu bugete semnificativ micşorate. Mai mult unele comune nu îşi pot asigura nici măcar chetuielile proprii.

Avantajate sunt comunele mai mici care s-au trezit cu un buget mult mai mare decât visaseră vreodată.

Anomalia a fost semnalată în şedinţa CJ Prahove de ieri, de către liberalul Adrian Dobre, care a solicitat colegilor să „facă front comun” pentru a îndrepta situaţia.

Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a catalogat situaţia ca fiind o „haiducie” specificând că nu va fi niciodată de acord cu încurajarea lenei.

Mircea Cosma a explicat că va discuta situaţia cu Darius Vâlcov, ministrul de Finanţe, şi cu Liviu Dragnea, ministrul Administraţiei, pentru ca bugetele localităţilor să fie completate cu sumele diminuate.

În plus, fiecare primar trebuie să facă o scrisoare de notificare, care va fi trimisă Guvernului

„Fiecare primar face câte o scrisoare, pentru că fiecare caz diferă, unul a primit fonduri de la Guvern pentru echilibrarea bugetului, altul pe OUG 28, şi fiecare face punctual o scrisoare. Eu m-am angajat că voi susţine punctual fiecare primărie în faţa ministrului Finanţelor şi a Comisiei de Buget Finanţe, săptămâna viitoare”, a declarat Cosma.

Printre localităţile afectate de noua împărţire a bugetului se numără Drăgăneşti, Gorgota, Dumbrava, Valea Călugărească, Şirna,Poienarii Burchi şi multe altele.

Sunt şi localităţi mulţumite de noul buget, printre acestea fiind Jugureni, Lapoş, Cosminele