O femeie condamnată la 17 ani de închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o ea, ci fiul ei, va putea primi pensie pentru perioada în care s-a aflat după gratii, a decis Curtea de Apel Ploieşti, care a stabilit că vor fi calculaţi în muncă cei zece ani de detenţie. Acesta este cel de-al doilea dosar deschis de femeie în acest caz, după ce anterior, într-un alt proces, nu obţinuse câştig de cauză, scrie News.ro

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au decis să dea câştig de cauză Vioricăi Vişan, femeia care a stat zece ani în închisoare după ce a fost condamnată definitiv pentru uciderea soacrei sale, crimă pe care nu a comis-o ea, ci fiul ei. 

”Admite apelul. Anulează sentinţa civilă nr. 2000/24.06.2016 pronunţată de Tribunalul Prahova. Evocând fondul respinge excepţiile tardivităţii, autorităţii de lucru judecat şi lipsei procesuale pasive a Casei Judeţene de Pensii Prahova. Admite cererea de chemare în judecată în parte. Obligă pârâtele să recalculeze pensia reclamantei cu luarea în calcul, ca vechime în muncă, a perioadei 21 octombrie 1994 - 8 octombrie 2004, în care a fost privată de libertate”, potrivit deciziei pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti.

Decizia instanţei este definitivă.

Reprezentanţi ai instanţelor din judeţul Prahova au declarat pentru News.ro că acesta este cel de-al doilea dosar deschis la Tribunalul Prahova de Viorica Vişcan, prin care aceasta a cerut ca cei zece ani petrecuţi pe nedrept după gratii să-i fie calculaţi drept vechime la pensie.

Femeia a deschis un process în acest sens la Tribunalul Prahova în anul 2013. La acea dată, un judecător de la secţia civilă a Tribunalului Prahova i-a dat femeii dreptate şi a dispus ca anii de detenţie să fie calculaţi la pensie. Ulterior, femeia a pierdut a Curtea de Apel Ploieşti, decizia fiind definitivă.

În anul 2015, Viorica Vişan a deschis un nu dosar la Tribunalul Prahova, însă de această dată a pierdut, judecătorii Tribunalului admiţând excepţia autorităţii lucrului deja judecat. La apel, Curtea de Apel Ploieşti a respins această excepţie şi i-a dat câştig de cauză reclamantei.

Viorica Vişan a executat zece ani de închisoare, între octombrie 1994 şi octombrie 2004, ea fiind condamnată pentru uciderea soacrei sale, faptă pentru a care a primit o pedeapsă de 17 ani de detenţie.

Ulterior condamnării, unul dintre fiii Vioricăi Vişan, arestat într-un dosar de furt, s-a autodenunţat din închisoare, spunând că el este cel care şi-a ucis bunica. Viorica Vişan a fost lăsată în libertate, iar în septembrie 2007 fiul ei a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru uciderea bunicii.