Procurorii DNA Ploieşti au dispus urmărirea penală în cazul preşedintei Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor. Şefa AEP este acuzată că în 2008 a pretins, în calitate de vicepreşedinte AEP, iar în 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, 210.000 de euro reprezentând contravaloarea unui imobil din Bucureşti, promiţând în schimb că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de societate cu AEP., precum şi a unor contracte viitoare, ceea ce s-a şi întâmplat, scrie News.ro

Procurorii Serviciului teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ana Maria Pătru, preşedinte AEP, la data faptelor vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă şi 2 infracţiuni de spălare a banilor, informează DNA.

Potrivit ordonanţei procurorilor, în perioada aprilie - iunie 2008, Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) - funcţie cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, suma de 210.000 de euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul Bucureşti. În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

În cursul anului 2009, suspecta a ascuns provenienţa sumei de 210.000 de euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlată de către Ana Maria Pătru prin soţul său, notează procurorii DNA.

În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al AEP, Ana Maria Pătru a pretins şi primit de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover în sumă de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii,încheiate de societatea respectivă cu AEP.

De asemenea, şefa AEP a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2011, în aceeaşi calitate de vicepreşedinte al AEP suspecta Pătru Ana Maria a pretins şi a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia Anei Maria Pătru.

Pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al autovehiculului marca Land Rover cumpărat cu bani proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă, în acelaşi an, Pătru a achiziţionat şi înmatriculat acest bun pe numele unei alte persoane.

Preşedintei AEP i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, conform Codului de procedură penală.

Procurorii DNA Ploieşti au făcut, marţi dimineaţă, patru percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Vâlcea, la sediul Autorităţii Electorale Permanente şi la domiciliile unor persoane, într-un dosar care vizează fapte de trafic de influenţă şi spălare de bani.

La ora transmiterii acestei ştiri, Ana Maria Pătru este audiată la sediul Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA.