Un cadru didactic de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti a fost trimis în judecată pentru luare de mită, fiind acuzat că a pretins de la zeci de studenţi sume de bani totalizând câteva zeci de mii de lei pentru a-i promova pe aceştia la examenele de algebră, geometrie şi analiză matematică. Anchetatorii au stabilit că, pe lângă bani, lectorul universitar le-a pretins studenţilor să presteze munci casnice la locuinţa sa, iar unul dintre ei a mers şi i-a tuns iarba din curte.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a unui lector universitar de la Universitatea de Petrol-Gaze din Ploieşti, inculpate pentru şapte infracţiuni de luare de mită.
Potrivit unui comuncat dat publicităţii vineri de Direcţia Generală Anticorupţie, care a desfăşurat ancheta în acest caz, profesorul este acuzat că a primit de la 80 de studenţi diverse sume de bani totalizând aproximativ 45.000 lei, precum şi unele servicii, incluciv munci casnice, pentru promovarea examenelor la diferite materii.
Conform anchetatorilor, în data de 3 septembrie 2016, cadrul didactic de la UPG a acceptat de la 62 de studenţi din anul întâi la Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimiei, care aveau restanţe, promisiunea remiterii unor sume de bani cuprinse între 350 de lei şi 700 de lei, totalizând suma de 38.500 lei, în vederea promovării examenelor de Matematică, algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială pentru semestrul I şi Analiza matematică pentru semestrul al doilea din sesiunea de restanţe din această toamnă.
”La data de 05.09.2016, după susţinerea examenului de restanţă la Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială, a pretins şi primit, din suma acceptată iniţial, suma de 17.150 lei, solicitând ca diferenţa de bani de 20.350 lei să-i fie remisă ulterior, în zilele de 6 sau 7 septembrie 2016, când urma să fie susţinut examenul de restanţă la Analiza matematică”, se arată în comunicatul DGA.
Anchetatori au stabilit, de asemenea, că în zilele de 5 şi 6 septembrie 2016, lectorul universitar a primit de la cinci studente la Facultatea de Litere şi Ştiinţe suma totală de 1.400 lei pentru ca tinerele să promoveze restanţa la disciplina Logică matematică şi Teoria mulţimilor, iar în aceeaşi zi cadrul didactic a primit alte 2.000 de lei de la patru studenţi ai Facultatăţii de Tehnologia Petrolului şi Petrochimiei pentru ca aceştia să promoveze examenul de restanţă la Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială.
Pe parcursul derulării cercetărilor în acest caz, anchetatorii au stabilit că lectorul universitar mai primise sume de bani de la studenţi pentru ca aceştia să promoveze examenele restante. Astfel, în luna iunie a acestui an când s-a desfăşurat sesiunea de vară a anului universitar 2015 - 2016 lectorul a primit de la patru studenţi din anul întâi la Facultatea de Tehnologia Petrolului si Petrochimiei, suma totală de 2.000 lei, câte 500 lei de la fiecare, în scopul acordării notei de trecere la examenul de matematică, analiză matematică, iar în aceeaşi sesiune le-a cerut altor studenţi să presteze munci casnice la locuinţa sa, unul dintre ei mergând acasă la profesor să-i cosească iarba.
”Tot în sesiunea de vară a anului universitar 2015 - 2016 din luna iunie 2016, respectiv in data de 26.06.2016, M.A.C. a pretins de la 3 studenţi, prestarea de munci casnice la reşedinţa sa situată într-o comună din judeţul Prahova, în schimbul promovării examenului la disciplina Matematică, analiză matematică, din semestrul II, ulterior unul dintre studenţi, deplasându-se la reşedinţa acestuia unde i-a cosit iarba” menţionează DGA în documentul citat.
În ziua de 5 septembrie 2016, lectorul universitar a prins în flagrant de către ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova în timp ce primea suma de 17.150 de lei, dintr-un total de 38.500 lei de la 62 de studenţi pentru promovarea examenului la disciplina Matematică, algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială. La momentul respectiv, acesta a fost reţinut şi arestat preventiv pe 30 de zile, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu.
Procurorul de caz a dispus clasarea cauzei faţă de cei 62 studenţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită ”întrucât există cauza specială de neimputabilitate, precum şi faţă de celelalte persoane, întrucât în cauză sunt incidente cauze de nepedepsire privind denunţarea faptei” precizează sursa citată.