La doar 21 de ani, tânărul Ionuţ Alexandru Gologan, poate deveni primul român executat după dispariţia regimului Ceauşescu.
Înalta Curte de Justiţie din Malaezia l-a condamnat, la 16 octombrie, pentru trafic de droguri. Cu câteva zile înainte, un alt român, de 27 de ani, Ştefan Coroi, a avut şansa unui judecător mai milos care i-a comutat sentinţa la moarte în opt ani de puşcărie şi zece lovituri de "rotan", o nuia groasă de bambus.
Cei doi români sunt încarceraţi în temuta închisoare Sungai Buloh, din Kuala Lumpur.
Ambii români au avut un apărător strălucit, în persoana indianului Datuk N.Sivananthan, care a fost şi unul dintre avocaţii lui Slobodan Milosevici în procesul său de la Haga.
Gologan şi Coroi sunt doar doi dintre românii plecaţi să facă bani rapid, cu mirajul unei simple călătorii, în care duci un bagaj, stai într-un hotel, vezi lumea şi apoi, teoretic, vei reveni acasă bogat sau măcar cu bani care să ajungă o vreme.
Pe piaţa neagră, un kilogram de metamfetamină sau syabu ice- cum i se mai spune pe acolo- costă circa 500.000 USD. În "Malaya" e suficient să citeşti ziarele să vezi ce potop de cărăuşi ia cu asalt o ţară în care traficul de droguri are o singură pedeapsă: moartea prin spânzurătoare.
În 16 ţări din Asia se aplică pedeapsa cu moartea pentru delicte legate de droguri. China, Indonezia, Malaezia, Thailanda şi Singapore se numără printre acestea. Pe "culoarul morţii" sunt 910 condamnaţi aflaţi în aşteptarea spânzurătorii, conform Amnesty International. Iar condamnările la moarte curg. Începând din 2013, în Malaezia au fost confirmate oficial trei execuţii! Indonezia a reînceput, din acest an, execuţiile prin împuşcare. Statisticile sunt însă inexacte. Cifra condamnaţilor creşte şi cifra execuţiilor la fel.
În doar o săptămână, Ionuţ Gologan, de 21 de ani, a fost condamnat la moarte, iar Ştefan Coroi, de 29 de ani, la opt ani de închisoare şi zece lovituri cu o nuia de bambus, de instanţele de judecată din Malaezia. Ambii au fost prinşi, anul trecut, pe aeroportul din Kuala Lumpur, cu droguri. Ionuţ, arestat în iunie 2012, avea în posesie 1,5 kg metamfetamină-a fost acuzat de trafic de narcotice, iar Ştefan, reţinut în aprilie 2012, cu 2,5 kg din aceeaşi substanţă- a fost pus sub acuzare doar pentru deţinere de droguri. Ionuţ Gologan este din Teleaga, iar acasă îl plânge doar bunica lui care l-a crescut. Tatăl lucrează cu ziua, iar mama e plecată din comună de multă vreme. Nimeni nu ştie unde este...
Conaţionalii noştri sunt, ce-i drept, doar la prima instanţă de judecată având dreptul la alte două căi de atac, plus una excepţională.
Graţierea poate fi cerută doar la Sharafuddin Idris Shah, unul din cei nouă sultani regionali ai Malaeziei, preşedintele unui consiliu de judecată numit "Pardon Board". Sultanul respectiv, în vârstă de 67 de ani şi încoronat în 2001 este, în prezent, în opoziţie! Sharafuddin Idris Shah a fost căsătorit de două ori şi a divorţat de ambele consoarte. Potrivit Wikipedia, sultanul este cunoscut ca un aventurier, care a navigat în jurul lumii timp de 22 de luni. Oricum, procedura graţierii este o simplă loterie, unii fiind graţiaţi deşi au fapte grave, alţii cu fapte mai uşoare plecând direct la spânzurătoare! Statul român este implicat în apărarea celor doi condamnaţi, ambasada oferindu-le tot sprijinul legal necesar.