Arhitectul Toma T. Socolescu, artizanul mai multor clădiri reprezentative ale Ploieştiului, a fost comemorat în cadru festiv în centrul oraşului.  

Fost primar al Ploieştiului în perioada decembrie 1919 – martie 1920, dar şi al comunei Păuleşti, între anii 1938 – 1945, de numele lui Toma Socolescu se leagă câteva dintre cele mai importante construcţii realizate în Ploieşti - Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, Halele Centrale, Palatul de Justiţie (actualul Palat al Culturii), Palatul Şcoalelor Comerciale (actualul Colegiu I.L.Caragiale), Banca Creditul Prahovei (actual sdiu BCR de pe strada Take Ionescu) şi Cinematograful Scala şi multe alte clădiri particulare.

Personalitatea celebrului arhitect roman a fost readusă în atenţia opiniei publice prin mai multe prelegeri ţinute de oameni de artă, cultură precum şi arhitecţi de prestigiu ai Ploieştiului. S-a discutat de frumuseţea de odinioară a Ploieştiului, de protejarea clădirilor reprezentative dar şi de urâţenia arhitectonică adusă de regimul comunist, fiind oferit exemplul blocului cu şapte etaje care acoperă o parte a Catedralei Sfântul Ioan.

Evenimentul dedicat celor 53 de ani de la stingerea marelui arhitect s-a desfăşurat la Muzeul de Artă „Ion Ionescu Quintus“ bucurându-se de participarea lui Emil Popa, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Prahova, Daniel Dumitru, din cadrul Direcţiei de Urbanism Ploieşti, Liviu Ghiţuleasa, profesor în cadrul Liceului de Artă „Carmen Sylva“, Ploieşti.

Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de flori la bustul arhitectului, situat în faţa Halelor Centrale, una din creaţiile sale.

„Consider că am şi acum o relaţie cu domnul profesor-arhitect Toma Socolescu. Încă din primul an de liceu şi în decursul celor patru ani pe care i-am petrecut ca elev al Liceului I.L.Caragiale, în fiecare pauză, în fiecare oră, mi-a încântat sufletul frumuseţea creaţiei sale arhitecturale, prin frumuseţea detaliilor. Figura marelui arhitect îmi călăuzeşte paşii în fiecare clipă, ca o ultimă imagine în drum spre casă, seara, reprezentată de Catedrala Sfântul Ioan, cu a sa siluetă inconfundabilă, de o frumuseţe aparte şi o proporţie covârşitoare. Felicit autorităţile locale pentru demersurile făcute pentru comemorarea oamenilor-simbol ai oraşului Ploieşti, precum această personalitate covârşitoare. A fost un mare om de cultură, mare arhitect, de la care şi acum învăţ“, ne-a declarat arhitectul Emil Popa, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Prahova.