Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că, până luni, 2.299 de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au cerut să fie înscrişi în Registrul Electoral astfel încât să voteze prin corespondenţă sau să li se amenajeze secţii de votare în localitatea de domiciliu.
 

”Dintre aceştia, 1.717 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 582 au optat pentru votul în secţiile de votare”, informează AEP.

Cele mai multe cereri privind votul prin corespondenţă au venit din Spania-631, Italia-451, Franţa-81, Belgia-75 şi Germania-74, dar au venit solicitări şi din cereri mai îndepărtate precum Vietnam, Sri Lanka sau Africa de Sud.

Pentru votul în secţii de votare cele mai multe solicitări au fost făcute din Spania-223, Moldova-116 şi Italia-72. Au venit solicitări şi din Sri Lanka-6, Zimbabwe-3 şi Malaezia-3.

”AEP face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare din apropierea locuinţei. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în afara ţării”, transmite Autoritatea Electorală Permanentă.

1.788 de români erau înscrişi pe 1 iulie în Registrul electoral. Dintre aceştia, 1.281 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 507 au optat pentru votul în secţiile de votare.

Registrul electoral pentru cetăţenii români din afara graniţelor a fost deschis în urmă cu 3 luni, pe 31 martie, iar înscrierile se pot face cel mai târziu cu trei luni înainte de data alegerilor, ce urmează să fie fixată de către Guvern.

Potrivit noi Legi electorale, românii din diaspora vor putea vota la ambasadele, consulatele şi sediile Institutului Cultural Român din străinătate. Pe lângă această posibilitate, românii pot să se înscrie în Registrul Electoral pentru a vota prin corespondenţă sau pentru a cere înfiinţarea de secţii de votare în apropierea domiciliului, caz în care Ministerul de Externe trebuie să primească cel puţin 100 de solicitări din aceeaşi localitate pentru a deschide acolo o secţie de votare