Preşedintele grupului energetic rus Lukoil, Vagit Alekperov, a declarat că ia în calcul vânzarea rafinăriilor pe care compania le deţine în Italia, România, Bulgaria şi Ţările de Jos. Într-un interviu acordat RBC.ru, acesta a spus că rafinăriile vizate ar putea fi vândute pe părţi, cu totul sau externalizate într-o companie separată. În cazul celei de-a treia opţiuni, grupul rus ia în calcul inclusiv listarea la bursă a noii companii în vederea atragerii de investitori. Rafinăriile din Europa nu mai constituie active strategice pentru Lukoil, care vrea să se focuseze pe explorare şi producţie.

În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel de la Ploieşti, a treia ca dimensiune din ţară, după Petromidia şi Petrobrazi. “Aceste active nu mai sunt strategice pentru noi. Ne vom concentra în principal pe explorarea, dezvoltarea zacămintelor de petrol şi gaze naturale. Acest lucru ne-ar putea încuraja să luăm decizii radical cu privire la soarta activelor viitoare”, a spus Alekperov.

Lukoil este prezent în ţara noastră în domeniul explorării de hidrocarburi, având două concesiuni pe platoul Mării Negre, în zona câştigată de România la Haga, în urma procesului de delimitare a platformei continentale din jurul Insulei Şerpilor. În urmă cu un an de zile, Reuters scria că societatea China Peace Petroleum Group a contactat Lukoil pentru a demara negocierile în vederea preluarii rafinăriei Petrotel Ploieşti, după ce divizia din România a Lukoil a fost acuzată de evaziune fiscală, citand o scrisoare de intenţie adresată companiei ruse. Conform sursei citate, Ion Epureanu, directorul general al companiei Kajel Holdings Limited, cu sediul în Insulele Virgine Britanice, a oferit Lukoil oportunitatea demarării discuţiilor în vederea cumpărării rafinăriei Petrotel Ploieşti. Kajel Holdings a fost mandatată de compania China Peace Petroleum Group, cu sediul la Beijing, specializata în importul şi exportul de produse petroliere. Un purtător de cuvânt de la Lukoil a confirmat primirea scrisorii, dar a ţinut să spună că nu există niciun plan de vânzare a rafinăriei din România, una din cele patru rafinării pe care Lukoil le are în afara Rusiei.

La rândul său, Ion Epureanu a confirmat trimiterea scrisorii, dar a refuzat să facă alte comentarii. La vremea respectivă, Alekperov l-a rugat pe preşedintele Klaus Iohannis să accepte o întâlnire faţă în faţă pentru a discuta "probleme sensibile ale activităţii curente", după autorităţile române au pus sechestru pe conturile rafinăriei Petrotel Lukoil. Alekperov, care este unul dintre cei mai apropiaţi confidenţi ai lui Vladimir Putin, a dorit să abordeze în discuţia cu oficialul român planurile pe termen lung ale Lukoil în România, În scrisoare, Alekperov îi spune lui Iohannis că subsidiara din România este la limita închiderii din cauza sechestrului şi cere sprijinul acestuia pentru o anchetă transparentă. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au extins atunci cercetările faţă de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, acuzaţi decapitalizat compania şi ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 1,2 miliarde euro şi peste 1,5 miliarde dolari. Totodată, au fost extinse măsurile asiguratorii asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings BVATRIUM Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în Regatul Unit şi Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti.

Lukoil România este al treilea cel mai mare distribuitor de carburanţi din România, cu o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În România, Lukoil are aproape 3.800 de angajaţi în România dintre care peste 2.900 la firma care se ocupă doar cu distribuţia carburanţilor prin cele 305 staţii teritoriale, potrivit celor mai recente date disponibile.

Restul angajaţilor lucrează pe platforma rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploieşti şi la alte firme ale Grupului, care furnizează servicii de diferite tipuri. Rafinăria de la Ploieşti a fost cumpărată în 1998, cu 16 milioane de dolari, de la statul român, odată cu datoriile. Deşi este cea mai mică rafinărie dintre toate cele pe care le operează ruşii de la Lukoil, este cea mai modernă şi mai performantă, fiind cotată cu un indice Nelson 10. A rămas a treia mare unitate de rafinare din România, după închiderea RAFO şi Arpechim şi are o capacitate de 2,4 milioane de tone şi circa 470 de salariaţi.