Sunteţi viceprimar al Ploieştiului de câteva săptămâni. Cum vi se pare activitatea din Primăria Ploieşti?
Câteva săptămâni inseamnă numai două, până acum. Activitatea administrativă este una foarte complexă. Sunt foarte multe probleme de rezolvat şi foarte puţin timp, nici nu apuci să rezolvi una şi apar incă două imediat. Administraţia are ritmul ei, şi cu bune şi cu rele. Dacă nu eşti bine organizat rişti să nu poţi acoperi problematica.
Veniţi din mediul privat. Este diferenţă între modul în care se desfăşoară lucrurile în sistemul bugetar şi cel privat? Credeţi că pot fi îmbunătăţite lucrurile în administraţia publică?
Este o diferenţă semnificativă între sistemul privat şi cel bugetar, chiar dacă sistemele sunt guvernate de aceeaşi legislaţie. Cel privat se mişcă mult mai repede, deciziile se iau mai repede şi procedurile sunt mai rapide. La sfârşitul unei lucrări ştii exact cine se face "vinovat" de succes sau insucces. Sistemul bugetar este mult mai strict sub aspectul procedurilor, acestea fiind, principial vorbind, binevenite. Insă, uneori, aceste proceduri intârzie decizia ceea ce nu este întotdeauna în avantajul cetăţenilor.
În ceea ce priveşte schimbarea, da, sunt optimist şi întotdeauna trebuie să ne perfecţionăm modul de lucru şi, de ce nu,să aducem oameni tineri cu gândiri deschise şi chiar să rotim personalul acolo unde simţim că cineva nu mai dă randament. Poţi fi un bun sportiv dar ca antrenor sau manager să nu excelezi.
V-aţi implicat în amenajarea Orăşelului Copiilor în centrul Ploieştiului. De ce? Cine consideraţi că este vinovat de lipsa iluminatului ornamental în Ploieşti?
Da, am fost unul dintre cei care s-au implicat în amenajarea Orăşelului Copiilor în centrul oraşului şi mă voi implica în orice altă acţiune care va aduce acest oraş la viaţă. Şi eu am fost copil, întotdeauna Orăşelul a fost în centru. Părinţii, bunicii, cei care vin cu copii şi nepoţii să se distreze nu aveau nici un mijloc de transport care să-i aducă cât mai aproape de Sala Olimpia, acolo unde iniţial se stabilise organizarea parcului de distracţii. Nu erau locuri de parcare suficiente, dacă ar fi existat activităţi sportive în sală, unde ar fi parcat autocarele cu sportivi? Este şi sezon rece cu gheaţă şi poate ninsoare. Cred că am luat decizia corectă.
Consider că organizarea Orăşelului Copiilor în centru va aduce un pic de fericire şi lumină ţinând cont de faptul că suntem singura localitate cred din ţară fără iluminat de sărbători! Spun localitate pentru că sunt atâtea sate şi comune care au deja acest lucru.
Cine este de vină pentru faptul ca nu avem iluminat ornamental pentru sărbători? Aceasta este una dintre diferenţele dintre sistemul privat şi cel bugetar. Dacă era în sectorul privat ştiai deja cine a greşit şi îl invitai la plimbare, să-şi găsească un alt loc de muncă. In cadrul sistemului bugetar începe circul: instituţia este de vină fără a nominaliza pe cineva. Toată lumea ştie că s-a tras semnalul de alarmă de mult timp cu bugetarea, cu procedurile de licitaţie, cu toate lucrurile simple care se puteau face fără nervi, fără grabă, fără multe discuţii şi cel mai important foarte legal. Părerea mea este că undeva sus, la vârful adminstraţiei este vina. Cred că s-a dormit în ghete, la apelul de seară. Nu mă simt confortabil când mă opreşte lumea şi-mi spune: la voi la Primărie nu faceţi nimic, unde este iluminatul de sărbători? Unde sunt focurile de artificii? Mai nou mă întreabă cetăţenii ce se întâmplă cu marcajele făcute anapoda în zona Piaţa Anton şi biserica Pantelimon, că nu pot ieşi cu mortul din biserică. Până acum eram consilier şi spuneam că nu sunt informat îndeajuns şi deja nu mai pot face mare lucru. Acum fac parte din executiv, nu vreau să-mi fie ruşine să dau cu ochii de oamenii care îmi sunt prieteni, care m-au ales şi care au încredere în mine. Trebuie schimbat urgent, din mers, ceva, pentru că nu avem timp!
Care este cea mai gravă problemă a Ploieştiului în acest moment?
Cea mai gravă..., de fapt, sunt mai multe. Sincer, nu pot să le aşez într-o ordine, las cetăţenii să o facă, pot doar să le enumăr: proiectele europene care nu se termină la sfârşitul anului, problemă în care cetăţenii nu au nici o vina. Se vor termina cu siguranţă până în vara viitoare însă din banii municipalităţii. Lipsa locuinţelor sociale: sunt o grămadă de oameni pe care viaţa i-a pus la încercare şi nu mai au unde locui. Avem 39 de locuinţe pentru care singura măsură legală este demolarea, deci alte 39 de familii care nu vor avea unde locui. Avem infrastructură nouă la tramvai şi nu avem măcar unul nou. De autobuze ce să mai zic, cred că unele sunt de vârstă cu mine. Avem şcoli cu probleme din punctul autorizării ISU şi lista poate continua. Cetăţenii ar trebui informaţi săptămânal despre ceea se întâmplă, să ştie şi ei câte discuţii sunt când vrei să schimbi o centrală termică stricată cu una nouă într-o grădiniţă sau ce probleme apar atunci când vrei să schimbi o lampă spartă de la un stâlp de iluminat. Probleme simple şi totuşi unele par că nu se pot rezolva.
Cum vedeţi Ploieştiul peste un an?
Ploieştiul va fi un oraş modern dacă toţi, dar absolut toţi, punem umărul şi lăsăm de o parte micile orgolii şi animozităţi. Tuturor le place să viziteze marile oraşe ale Europei, dar nu fac nimic din ceea ce văd acolo. Mă refer, spre exemplificare şi fără supărare, la nerespectarea regulilor de parcare. Toţi vor să parcheze maşina în faţa casei sau chiar în faţa apartamentului. Vezi pe stradă chiştoace de ţigări şi hârtii. Acum câteva zile am văzut în mijlocul oraşului un morman de gunoaie menajere pe spaţiul verde de lângă complexul Mercur. Să începem să respectam legile ceea ce, de fapt, inseamnă să ne respectam pe noi înşine .
În urmă cu şase luni eraţi un politician aproape necunoscut. Cu toate acestea colegii de partid v-au preferat în fruntea PSD Ploieşti. De ce? Ce atuuri credeţi că aţi avut?
Această întrebare mi se pune destul de des şi întotdeauna spun acelaşi lucru: singur nu aş fi reuşit niciodată, este o muncă de echipă şi rezultatul s-a văzut. La acest moment suntem la PSD Ploieşti o echipă tânără, cu alte viziuni şi cu multă putere de muncă. Eu am fost ales de colegi să-i reprezint şi le mulţumesc de fiecare dată. Sper să nu dezamăgesc colegii de partid sau cetăţenii Ploieştiului.
Se tot vorbeşte despre primenirea clasei politice. Credeţi că PSD Ploieşti va avea şi oameni noi pe liste la viitoarele alegeri locale?
De ce nu? Este important să promovăm oameni care au cunoştinţele necesare şi care îşi pun inteligenţa şi puterea de muncă în slujba cetăţenilor. PSD Ploiesti va oferi ploieştenilor varianta unei liste de consilieri municipali care să le reprezinte interesele de o manieră profesionistă şi onestă. Este ceea ce facem şi acum.
În trecut de vorbea despre certuri între PSD Ploieşti şi PSD Prahova. Mai există aceste certuri acum?
La aceasta întrebare am să vă răspund scurt: PSD judeţ sau PSD municipiu egal PSD, nu există această diferenţă. Toţi suntem membri PSD. Punct. Nu punem exista unii fără alţii!
Sunteţi unul dintre posibilii candidaţi ai PSD la postul de primar al Ploieştiului. Dacă sondajul făcut de partid va demonstra că sunteţi preferatul ploieştenilor, veţi accepta candidatura? De ce ar trebui să îl voteze ploieşteanul pe Cristian Ganea?
Sunt foarte disciplinat de fel şi mă supun întotdeauna majorităţii, echipei. Am fost învăţat să respect locul de muncă să nu dezamăgesc pe nimeni adică colegii, şefii şi familia. Cu privire la ultima întrebare este prematur să răspund.