Curtea Constituţională a decis că legea care prevede eutanasierea în termen de 14 zile a câinilor comunitari care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi respectă Constituţia. Imediat, preşedintele Traian Băsescu a promulgat această lege. Proiectul a fost adoptat pe 10 septembrie, în Camera Deputaţilor.

Acum, eutanasia câinilor comunitari va fi decisă de primari. Însă au început să apară edili care spun că ei nu vor eutanasia maidanezii şi au în plan alte soluţii. În Târgu Ocna, primarul Ştefan Silochi spune că se va construi un adăpost, iar câinii nu vor fi eutanasiaţi.

„Autorităţile se îngrijesc de soarta patrupedelor şi vom construi un adăpost pe locul fostei gropi de gunoi. Am terminat un ţarc de 2.000 de metri pătraţi la ieşirea din oraş şi urmează să amplasăm boxele. Vom începe sterilizarea câinilor cu sprijinul organizaţiei Vier Pfoten România, care activează în Comăneşti”, a declarat primarul, citat de desteptarea.ro.

Un deputat liberal de Cluj crede că legea eutanasierii maidanezilor nu va rezolva problema şi e nevoie de adoptarea unor reguli suplimentare. Deputatul Adrian Oros propune „înfiinţarea, organizare şi funcţionare, la nivel naţional, a Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, controlul reproducţiei canine, precum şi importul şi comercializarea câinilor”. Registrul ar urma să-l administreze Colegiul Medicilor Veterinari  în urma consultării cu asociaţiile de protecţia animalelor şi Asociaţia Chinologică Română.

Proiectul mai spune că în cazul dispariţiei unui câine, stăpânul trebuie să anunţe Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân în maxim 72 de ore sau în trei zile în cazul morţii. Dacă nu face această notificare, stăpânul nu mai are voie să aibă un câine în următorii doi ani. De asemenea, toţi câinii fătaţi trebuie declaraţi de stăpân şi microcipaţi în termen de 30 de zile.

Dacă legea va fi aprobată, cei care abandonează câinii, „sursa” de înmulţire a maidanezilor, ar putea fi amendaţi. De asemenea, cei care nu-şi înregistrează şi microcipează câinii ar putea primi o amendă de până la 1.000 de lei.