Procurorii DNA Ploieşti au finalizat rechizitoriul în cazul scandalului certificatelor de handicap emise fraudulos de către comisia de de evaluare a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Prahova. Ca atare procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Viorica Oniga, fostul preşedinte al comisiei de evaluare şi a altor 12 de inculpaţi.

Viorica Oniga a fost reţinută pe 28 mai, primind ulterior şi mandat de arestare, fiind acuzată de luare de mită, în formă continuată, abuz în serviciu, în formă calificată, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual. Aceasta este incriminată deoarece, în perioada 2006-2012, ar fi încadrat în grad de handicap 68 de persoane care nu ar fi suferit de bolile menţionate în actele medicale, contra unor sume de bani şi bunuri în valoare de aproape 122.600 de lei.

Certificatele de încadrare în grad de handicap au fost emise în baza unor scrisori medicale, adeverinţe, bilete de externare care au fost falsificate de Georgiana Irimia şi Rodica Manea, inculpate şi ele dar cercetate în stare de libertate.

Cele 68 de persoane, beneficiare pe nedrept ale certificatelor de handicap, au primit indemnizaţii de handicap ori indemnizaţii de însoţitor în valoare totală de peste 3 milioane de lei, sumă considerată prejudiciu adus bugetelor locale.
Consiliul Judeţean Prahova s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 3.012.928 lei, iar Consiliul Local Ploieşti s-a constituit parte civilă, fără a preciza, până la finalul cercetărilor, suma cu care se consideră prejudiciat.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile identificate în proprietatea inculpaţilor Oniga Viorica, Neacşu Georgeta şi Oprea Georgeta.
Dosarul acuzării a fost înaintat spre judecare Tribunalului Prahova.