Toate personele care vor să îşi construiască o casă, în mediul rural sau urban, vor fi nevoite să angajeze un diriginte de şantier care să verifice calitatea lucrărilor.

Potrivit unui act normativ publicat la 2 iulie în Monitorul Oficial, măsura se va aplica din 31 august, pentru toate locuinţele şi anexele gospodăreşti ridicate în România, scrie avocatnet.ro.

Până acum, legea nr. 10/1995 prevedea obligativitatea angajării unui diriginte de şantier, dar excepta de la regulă locuinţele cu parter, cele cu parter plus etaj, dar şi anexele gospodăreşti. Măsura recentă anulează însă aceste excepţii.

Concret, şi cei care construiesc case la ţară – sau care fac lucrări de intervenţie la locuinţele existente – vor fi obligaţi să angajeze diriginţi de şantier autorizaţi, chiar dacă clădirea va avea doar parter sau parter cu un etaj.

Persoanele care nu vor angaja un diriginte de şantier pentru a verifica execuţia lucrărilor vor fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Proprietarii vor plăti statului o cotă din valoarea lucrărilor

Noua lege dispune că investitorii sau proprietarii vor trebui să vireze o anumită sumă de bani către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).

Mai exact, suma va fi echivalentă cu o cotă de 0,5% din valoarea autorizată (fără TVA) a lucrărilor pentru realizarea locuinţelor noi şi a lucrărilor de intervenţie la casele existente.