Aproximativ 3.000 de angajaţi din administraţia publică locală vor participa, miercuri, la un miting de protest în Piaţa Victoriei, au anunţat, marţi, liderii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), ameninţând în plus cu declanşarea grevei generale pe termen nelimitat.
Mitingul FNSA va începe la ora 10.00, la acţiunea de protest fiind aşteptaţi sindicalişti din aproape toate judeţele ţării.
Revendicările funcţionarilor din administraţia publică locală vizează reglementarea şi liberalizarea acordării, din 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, precum şi creşteri salariale pentru salariaţii din administraţia publică locală sau aplicarea, din acest an, a Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
"Mitingul de mâine este un alt pas după greva de avertisment şi greva generală de o zi. După părerea mea, va urma şi pregătirea pentru greva generală pe perioadă nedeterminată. Spun asta pentru că, ştiind ce se întâmplă la nivel guvernamental, ştiu că nu vor da curs revendicărilor, care oricum sunt de prea mult bun simţ şi care sunt doar două", a declarat vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu.
Prim-vicepreşedintele FNSA, Gheorghe Morar, a declarat că la acţiunea de protest de miercuri vor participa funcţionari publici din primării, consilii judeţene şi din instituţii subordonate acestora.
"Nu am cerut venituri exorbitante, ci doar să avem asigurată ziua de mâine. De la 1 iulie, aşa cum ştiţi, salariul minim pe economie va fi majorat, ceea ce înseamnă că 63 la sută dintre angajaţii din administraţia publică locală vor fi remuneraţi cu salariul minim pe economie. Este o stare inacceptabilă, pentru că vom ajunge ca trei sferturi din angajaţii din primării să fie la limita subzistenţei", a precizat Gheorghe Morar.
Lierii sindicali au spus că în cazul în care după această acţiune de protest Guvernul României va adopta "aceeaşi atitudine sfidătoare" faţă de problemele salariaţilor, FNSA va demara procedura pentru organizarea următoarei acţiuni de protest stabilită, respectiv greva generală pe termen nelimitat în administraţia publică locală.
Potrivit acestora, la acţiunea de strângere de semnături pentru declanşarea grevei generale ar urma să participe şi alte federaţii din acest sector de activitate, existând deja un protocol încheiat în acest sens.
FNSA a declanşat, în luna ianuarie, conflictul colectiv de muncă, a înştiinţat Guvernul despre acest lucru, iar în luna februarie a organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora.
De asemenea, peste 32.000 de funcţionari din administraţia publică locală, din 36 de judeţe, au făcut, în 30 aprilie, grevă generală de o zi, ei solicitând creşteri salariale de 10 la sută şi acordarea tichetelor de masă.