Asociaţia Calului de Trap - asociaţie non profit cu activitate în creşterea şi calificarea calui de trap, condusă de Tiberiu Nan (preşedinte) - contrazice vehement punctul de vedere al edilului Adrian Dobre privind imposibilitatea omologării pistei de trap de la noul Hipodrom.

Tiberiu Nan s-a aratat extrem de revoltat de afirmatiile edilului Adrian Dobre si anume ca "nu pot fi organizate curse pe Hipodromul Ploiesti din cauza lipsei unei omologari". Nan se declara uimit de incompetenţa administraţiei actuale, acuzandu-l pe primar ca "nu ştie ce are de făcut".

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Adrian Dobre,  Tiberiu Nan desfiinţează punct cu punct declaraţiile acestuia.

”Domnule Primar, daca ati fi avut un minim interes de a da curs adresei Asociatie Calului de trap din Romania ( nr 16761/31.08.2016 ) prin care proprietarii de cai, de stat si privati,  va solicitau o intalnire de lucru in vederea stabilirii masurilor ce trebuiesc  intreprinse pentru reluarea  antrenamentelor si curselor de trap pe Hipodromul Ploiesti, puteati sa evitati ridicolul in care v-au pus subalternii dumneavoastra, de a face publice niste afirmatii vis a vis de functionarea noului Hipodrom in general si de  omologarea pistelor in special ( hipodrom impropriu spus, deoarece tin sa aduc la cunostinta ploiestenilor care platesc incompetenta alesilor zilei : exista o multime de salariati, aprox 40 persoane, si NICI UN CAL, deoarece cineva a uitat ca tarifele de folosinta a pistelor si grajdurilor sa fie supuse votului Consiliului Local … ) Tin sa amintesc ploiestenilor, ca aceeasi institutie care „manageriaza” acest nou Hipodrom, respectiv CSM Ploiesti, in momentul preluarii Hipodromului de la fosta Regie Cai de Rasa avea grajdurile pline de cai si pe hipodrom se organizau saptamanal 8-9 curse cu minim 8 cai iar la sistarea activitatii pentru renovare, in noiembrie 2014, mai avea in boxe aproximativ 30 cai, organizand 4 curse cu cate 5 cai. Deci, daca acesta echipa performata a dovedit atata pricepere si meticulozitate in distrugerea acestei activitati, mi se pare firesc sa-i dati pe mana un Hipodrom de 15 miloane de euro.

Si acum vreau sa intelegeti ce inseamna mult trambitata OMOLOGARE A PISTEI : Intr-o cursa de cai rezultatul este timpul obtinut de caii partanti raportat la distanta cursei. Deci, pista pentru a fi omologata trebuie sa fie  neteda, elastica, masurata la 1 m de coarda sa aiba minim 800 m, distantele de plecare sa fie marcate prin stalpi de distanta, linia de finis  sa fie bine evidentiata iar mijloacele de cronometrare sa corespunda metrologic. DECI prin omologare se doreste a se asigure ca rezultatul cursei ( timpul parcurs pe distanta data ) este corect. Iar pentru aceasta omologare exista doar o Autoritate a Ministerului Agriculturii, respectiv Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu (ANZ), agentie care, prin  HOTĂRÂREA nr. 1188 din 29 decembrie 2014 si prin legea Calului nr 389/2005, este singura in masura sa  inregistreaze, ateste si omologheze performantele cailor de rasa, sa elaboreze norme specifice si sa controleze activitatea din acet domeniu. Pe baza rezultatelor cailor in cursele desfasurate pe Hipodrom, ANZ claseaza exemplarele pentru promovarea lor la reproductie si elaboreaza Cartea Crescatoriei Nationale. Nimeni din conducerea Hipodromului nu a fost interesat sa faca catre ANZ o cerere bine motivata legal in acest sens, iar daca ar fi fost refuzati sa se adreseze direct Ministerului Agriculturii, forul de care ANZ apartine.

ASA ca timpul trece, ploiestenii platesc 45 de posturi la Hipodrom si caldurica aferenta somnului acestora cu 863500 lei, si asta doar pentru perioada septembrie-decembrie 2016.

Deci Domnule Primar, omologarea pistelor NU ARE NICI O LEGATURA cu Siguranta in exploatare, care este o cerinta de calitate prevazuta de Legea Sigurantei in constructii si pe care proiectul de executie  o indeplineste deja, altfel el neputand fi autorizat, ci doar cu faptul ca DVS trebuie sa va puneti subalternii sa faca un minim efort si  ceara in scris unei alte institutii a statului ( ANZ ) sa-si faca treaba pentru care a fost infiintata si daca aveti probleme pe care nu le stapaniti sa acceptati expertiza acelora care de 25 ani dau de mancare acestor animale nobile pe care DVS la tineti la poarta Hipodromului, nepermitandu-le sa se intoarca acolo unde se simt ACASA.  Si uitati de „institutii din strainatate autorizate in omologari de piste”,  puteti astepta dupa acestea pana la Pastele Cailor pentru ca pur si simplu acestea… nu exista. Insasi Uniunea Europeana de Trap, for la care din pacate noi nu putem fi afiliati pana nu vom avea 50 curse oficiale intr-un an, nu prevede pentru tarile membre norme de omologare a pistelor, fiecare tara avand normativele sale elaborate de detinatorul Stud Book-ului din tara respectiva, in cazul nostru : Agenţia Naţională pentru Zootehnie. ASOCIATIA CALULUI DE TRAP  – presedinte Tiberiu Nan”