Pachetele alimentare din Programul european 2014, destinate persoanelor vulnerabile şi rămase în stoc, vor fi redistribuite prin compensări între primării din acelaşi judeţ sau judeţe diferite, iar ulterior vor putea fi suplimentate ajutoarele acordate deja, dar în limita a două cutii de alimente.

Vor putea beneficia de suplimentare doar persoanele care au primit anterior ajutoare alimentare, fie pe lista de cupoane, fie pe lista suplimentară, dar vor fi acordate maximum două cutii de ajutoare alimentare de fiecare persoană, cu acelaşi număr de pachete pentru toţi beneficiarii din cadrul unei localităţi, conform unei hotărâri aprobate de Guvern.

Lista în baza căreia vor fi distribuite cantităţile suplimentare va fi avizată de primarul localităţii.

Procedura este aprobată în condiţiile în care, în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) pentru anul 2014, unele primării au stocuri nedistribuite, iar alte primării au solicitări eligibile neacoperite.

Populaţia care face parte din categoriile eligibile pentru a beneficia de aceste ajutoare alimentare include grupuri excluse de pe piaţa forţei de muncă, din sistemul de educaţie, sănătate, locuinţe şi alte servicii. Potrivit Executivului, cele mai mari categorii includ persoane cu venituri reduse, copii aflaţi în situaţii dificile, persoane cu dizabilităţi şi persoane vârstnice singure sau dependente.