Muzeul Ceasului „Nicolae Simache“ Ploieşti, organizează în perioada 6-7 noiembrie 2014, a  XVI-a ediţie a Simpozionului Naţional „TIMPUL ŞI OMUL“ .

Perioada în care se desfăşoară această manifestare este corelată cu data naşterii profesorului Nicolae Simache, fondatorul Muzeului Ceasului, de la a cărei naştere se vor aniversa anul acesta, în 5 noiembrie, 109 ani.

La această manifestare anuală, participă 50 de invitaţi din ţară , specialişti din muzee, cadre didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar, colecţionari şi pasionaţi  de orologerie, restauratori în domeniu.

Deschiderea lucrărilor acestei manifestări anuale va avea loc pe 6 noiembrie la orele 11 în sala „Arheologie prahoveană“ a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. În acelaşi cadru vor fi suţinute lucrări în plen, al căror conţinut se înscrie în evocarea personalităţii domnitorului Constantin Brâncoveanu, de la al cărui martiriu se împlinesc anul acesta 300 ani. A doua secţiune a simpozionului îşi va desfăşura lucrările în sala „Media“ a Muzeului de Istorie.

În data de 7 noiembrie, participanţii vor efectua o deplasare documentară la Castelul Zamora din Buşteni, ctitorie a prinţului Gh. Grigore Cantacuzino, personalitate a vieţii politice româneşti din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, începutul secolului XX .