Deşi ne aflăm în mijlocul verii, pregătirile pentru sezonul de schi 2014 – 2015 au început deja în staţiunile de pe Valea Prahovei. Pornind de la zicala “Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car”,  administratorii pârtiilor din Azuga îşi pun la punct în aceste zile calitatea viitoarelor piste de schi.

Primul pas şi cel mai important în aceasta primă fază  a fost achiziţionarea unei motocoase speciale folosită în mod obişnuit pentru amenajarea pârtiilor din Alpi. Deşi a costat peste 15.000 de euro, administratorul pârtiei Cazacu spune că s-a meritat din plin această investiţie în utilajul de producţie elveţiană.

“Spre marea mea satisfacţie, cu ajutorul acestui utilaj, reuşim să ne pregătim pentru sezonul de schi:  2014-2015. Cosim iarba , atâta timp cât este necesar pentru a pregăti pârtiile aşa cum sunt pregătite şi cele din staţiunile montane din Alpi. Cu acest utilaj am putut cosi o suprafaţă de patru  hectare în numai opt ore, dacă am fi cosit în modul tradiţional, cu câţiva cosaşi, ne-ar fi luat o săptămână, până am fi terminat treaba. Marele avantaj al utilajului constă în reglajul nivelului de cosit, de la sol, astfel încât solul nu se distruge iar plantele se pot regenera relativ uşor.”, ne spune Alexandru Debreţi – administrator pârtie schi

Pentru o aderenţă cât mai bună, suprafaţa pe care se va aşterne primul strat de zăpadă este cosită în cursul verii de cel puţin două ori. Astfel, odată cu primele nopţi în care temperaturile vor scădea sub 4 grade Celsius, administratorii pot porni instalaţiile de zăpadă artificială şi nu ar fi nevoie decât de un strat subţire pentru a se putea schia în condiţii foarte bune.

“Marele avantaj este că la începutul lunii decembrie, chiar dacă nu a nins , reuşim să deschidem sezonul de schi pe acest “pat” de iarbă, punând un strat de zăpadă artificială care în prima fază măsoară doar 15 centimetri.”, adaugă Alexandru Debreţi – administrator pârtie schi

Baza Sportivă de Iniţiere în Schi Alpin “Cazacu” dispune de două piste cu lungimi de 120 de metri, pentru începători, respectiv 400 de metri pentru avansaţi, ambele dotate cu instalaţii de transport pe cablu. Administratorii sunt convinsi că cel mai târziu la începutul lunii decembrie aici se va putea schia fiind, la fel ca în fiecare an, primele pârtii deschise de pe Valea Prahovei.