Cea mai mare reţea socială din lume, Facebook, lucrează la o aplicaţie de identificare biometrică. Deocamdată, potrivit PCmag.com, Facebook vrea să introducă recunoaşterea facială ca o securizare suplimentară, pe lângă parolă, precum şi pentru recuperarea unor conturi. Cu timpul, acest mod de acces ar putea fi opţional în locul parolei clasice.

Noile sisteme de securizare pătrund încetul cu încetul şi în România, inclusiv în ceea ce priveşte accesul în clădiri. Potrivit Economica.net, compania Werk Property Group, care dezvoltă proiectul de birouri Vox Technology Park din Timişoara, aduce în premieră în România un sistem de acces prin scanarea amprentelor sau recunoaşterea facială.

Între timp, deşi aplicaţii de securizare prin recunoaşterea facială nu au avut timp să devină foarte populare, cercetătorii lucrează deja la alte metode. O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Buffalo a pus la punct o nouă metodă biometrică de autentificare.

Noul sistem este capabil să înlocuiasca clasica parolă cu recunoaşterea bătăilor inimii unei persoane. Sistemul foloseşte un radar Doppler, care este capabil să scaneze permanent dimensiunile inimii utilizatorii şi ritmul cardiac.

Deocamdată, cercetătorii trebuie să lucreze şi la sistemul de recunoaştere, pentru că este mult prea mare pentru a putea fi folosit în gadgeturi de dimensiuni mai mici, precum smartphone-urile.

Cercetătorii spun că sistemul poate recunoaşte „amprenta” cardiacă a unei persoane de la o distaţă de aproximativ 30 de metri.

Noul smartphone iPhone X are o funcţie Face ID care este exclusivă pe smartphone-uri. Smartphone-ul lansat de Apple are o funcţie suplimentară integrată în aplicaţia Face ID. Mai exact, anumite mesaje personale sunt deschise doar după ce smartphone-ul, prin aplicaţia Face ID, recunoaşte faţa.