Giganţii din tech sunt disperaţi în a găsi soluţii pentru problema ştirilor false omniprezente online. Google Bulletin ar putea fi o alternativă interesantă, mai ales în contextul în care Facebook vrea să favorizeze ştirile locale.

E din ce în ce mai greu să-ţi dai seama care ştiri sunt adevărate şi care sunt de fapt doar forme de clickbait menite să radicalizeze opinia publică şi să creeze o diviziune între mase. Una dintre soluţii ar putea fi dată de accesarea manuală a unor site-uri de încredere. Acea cale nu este însă profitabilă pentru companii precum Google sau Facebook.

Ca o posibilă soluţie la problema ştirilor menite să deformeze realitatea, Google a creat Bulletin. Noua aplicaţie are în comun câteva particularităţi cu reţelele de socializare moderne, dar ideea pare să fie una inspirată. Practic, va încerca să adune ştiri de la internauţi obişnuiţi, la nivel local, fără o expunere a aceloraşi informaţii la scară largă.

Termenul folosit de Google pentru ştirile locale agregate prin crowdsourcing este ”hyperlocal”. Într-o anumită formă, algoritmul din spate a fost folosit deja de Waze, o altă companie Google. Faptul că afli în timp real de un accident în preajmă sau un blocaj în trafic se datorează conceptului de crowdsourcing informaţional.

În Google Bulletin, oricine va putea să posteze clipuri, fotografii sau mesaje online direct în doar câţiva paşi simpli. ”Ştirile” pot avea câteva rânduri sau pot fi semnificativ mai stufoase. Le pot fi ataşate cuvinte cheie pentru a fi mai uşor identificate şi poţt fi împărţite pe categorii, deşi rolul lor este să fie ”consumate” sub forma unui flux aparent infinit, la fel ca pe Facebook. Autorul îşi poate modifica în orice moment ştire sau o poate şterge definitiv. În mod previzibil, orice ştire văzută pe Bulletin poate fi partajată pe reţele de socializare, prin email sau SMS.

Momentan, Bulletin se află în stadiu de proiect şi este disponibilă doar în câteva oraşe din Statele Unite, Oakland şi Nashville. Rămâne să vedem când va ajunge şi în alte localităţi din lume.