Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat sâmbătă pentru funcţia de premier pe candidatul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Chiril Gaburici, informează Unimedia.

Conform Constituţiei, noul premier desemnat trebuie să solicite într-un termen de 15 zile votul de încredere al Parlamentului pentru lista Cabinetului şi pentru programul de guvernare.

Preşedintele Timofti a decis desemnarea lui Chiril Gaburici în urma consultărilor cu formaţiunile parlamentare, după ce ultimul premier desemnat, Iurie Leancă, nu a reuşit să obţină votul de încredere al legislativului de la Chişinău.

După terminarea consultărilor, liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, a declarat că această formaţiune va susţine candidatura propusă de Partidul Liberal Democrat (PLDM), în timp ce liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a spus că partidul său nu va sprijini niciun candidat propus la funcţia de premier de către alianţa minoritară şi a cerut alegeri anticipate.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, dacă în termen de 45 de zile de la eşuarea numirii noului executiv parlamentul nu acceptă candidatul propus de preşedintele ţării, legislativul este dizolvat şi sunt anunţate alegeri anticipate.