Un 'suspect terorist' având asupra sa un pistol-mitralieră Kalaşnikov AK-47 a fost arestat vineri în oraşul olandez Rotterdam, relatează AFP şi Reuters. Potrivit dutchnews.nl, procurorii olandezi au declarat că suspectul este un bărbat în vârstă de circa 30 de ani, care intenţiona să comită un atac terorist. Suspectul a compărut vineri în faţa unui tribunal din Rotterdam şi a fost plasat în arest preventiv pentru două săptămâni.

Unitatea antiteroristă a poliţiei olandeze (DSI) a percheziţionat apartamentul bărbatului după primirea unor informaţii în această privinţă de la serviciile de securitate olandeze (AIVD).

În locuinţa sa au fost găsite două încărcătoare pline pentru pistolul-mitralieră AK-47, o pictură de mari dimensiuni a drapelului folosit de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi patru cutii cu petarde cu putere explozivă ridicată. De asemenea, conform RTL, au mai fost descoperite mai multe telefoane mobile şi suma de 1.600 de euro cash.

''Individul este bănuit de pregătirea unei infracţiuni teroriste, dar nu avem informaţii despre detalii'', a declarat purtătorul de cuvânt al parchetului olandez, Wim de Bruin.

Olanda se află în stare de alertă antiteroristă după atentatele de la Paris comise pe 13 noiembrie 2015 şi soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi.

Autorităţile olandeze au anunţat în luna noiembrie că ameninţarea teroristă ar putea creşte în Olanda dacă gruparea Statul Islamic va fi înfrântă în Siria şi Irak, iar numeroşi combatanţi jihadişti proveniţi din Europa vor reveni în ţările de origine.

Aproximativ 270 de olandezi au plecat în Siria şi Irak pentru a lupta alături de jihadişti, iar dintre ei circa 40 au revenit în Olanda.

Coordonatorul UE pentru terorism, Gilles de Kerchove, a anunţat că între 2.000 şi 2.500 de europeni plecaţi să lupte în Irak şi în Siria se află în continuare acolo, expunând ţările membre ale Uniunii Europene unui pericol în ceea ce priveşte securitatea după întoarcerea lor.

''Cifrele cele mai recente sugerează că din totalul combatanţilor străini europeni, circa 15-20% au murit acolo (în Siria şi Irak), 30-35% s-au întors deja şi 50% se află în continuare în Siria şi Irak'', relevă un raport elaborat de Gilles de Kerchove şi prezentat vineri miniştrilor de interne din UE.