TITLURILE ZILEI:
• Accident grav pe DN1 la Comarnic Trei maşini implicate FOTO- VIDEO    • Azuga: Un bărbat a ameninţat că se aruncă de pe un turn inalt de 40 de metri! VIDEO FOTO    • 3.000 de euro dacă recomanzi un IT-ist bun. Cererea de programatori sparge toate recordurile    • Proiect de lege al PSD care pune plata amenzilor în aşteptare!    • The Guardian: Regulamentul intern al Facebook despre sex, terorism şi violenţă    • Accident la Găgeni. Trei maşini implicate    • Patru răniţi într-un accident produs pe DN1, între Ploieşti şi Sinaia    • Angajatorii din industrie au creat peste 26.000 de locuri de muncă în ultimul an    • Poliţiştii belgieni cer ajutorul autorităţilor române pentru identificarea unui bărbat găsit mort, cu membrele tăiate    • 11 blocuri cu bulină din Prahova, reabilitate cu bani de la Guvern    • Reguli obligatorii pentru pachetele de ţigarete de la rafturi: brandul ocupă mai puţin spaţiu    • O aplicaţie de telefon mobil din China a găsit 1.300 de copii daţi dispăruţi    • Maxima zilei - 22 mai 2017    • Bancul zilei din data de 22 mai 2017    • Accident grav pe DN1 la Comarnic Trei maşini implicate FOTO- VIDEO    • Azuga: Un bărbat a ameninţat că se aruncă de pe un turn inalt de 40 de metri! VIDEO FOTO    • 3.000 de euro dacă recomanzi un IT-ist bun. Cererea de programatori sparge toate recordurile    • Proiect de lege al PSD care pune plata amenzilor în aşteptare!    • The Guardian: Regulamentul intern al Facebook despre sex, terorism şi violenţă    • Accident la Găgeni. Trei maşini implicate    • Patru răniţi într-un accident produs pe DN1, între Ploieşti şi Sinaia    • Angajatorii din industrie au creat peste 26.000 de locuri de muncă în ultimul an    • Poliţiştii belgieni cer ajutorul autorităţilor române pentru identificarea unui bărbat găsit mort, cu membrele tăiate    • 11 blocuri cu bulină din Prahova, reabilitate cu bani de la Guvern    • Reguli obligatorii pentru pachetele de ţigarete de la rafturi: brandul ocupă mai puţin spaţiu    • O aplicaţie de telefon mobil din China a găsit 1.300 de copii daţi dispăruţi    • Maxima zilei - 22 mai 2017    • Bancul zilei din data de 22 mai 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Luni - 22 mai 2017 8:32:58

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Madagascar – o paletă de peisaje de o diversitate impresionantă


4 iulie 2016

citeşte totul despre:
insula,
faune,
biodiversitatea,
borneo,
franceza,
madagascar,
canalul,
groenlanda,
madagascarului,
sarbatoritarating     (37 vizualizări)

Madagascar este a patra insulă ca mărime din lume, după Groenlanda, Noua Guinee şi Borneo şi cuprinde insula Madagascar, separată de Sud-Estul Africii prin Canalul Mozambic, şi mai multe insule periferice mici.

Ziua naţională a Republicii Madagascar este sărbătorită la 26 iunie, marcându-se astfel data proclamării independenţei faţă de ocupaţia franceză, de sub care a ieşit în 1960. Unul dintre elementele originale ale Madagascarului este varietatea reliefului şi clima favorizând biodiversitatea unei flore şi faune unice la nivel mondial.

Atât izolarea geografică a Madagascarului, cât şi relieful şi climatul variat au favorizat dezvoltarea unei flore şi faune unice la nivel mondial. Relieful variat care împarte insula în trei fâşii (o fâşie de coastă, în est, o fâşie cu platouri înalte în centru şi o fâşie cu platouri mai joase şi de câmpie în vest), precum şi reţeaua extinsă de fluvii, mai ales în partea de est, contribuie la existenţa biodiversităţii din această ţară.

Climatul propice biodiversităţii împarte Madagascarul în cinci zone climatice: climă de tip tropical, cu temperaturi care variază între 15 şi 37 grade Celsius şi ploi abundente, întâlnită în perioada decembrie-aprilie, în nord şi nord-vest; clima tropical-umedă, cu alizee şi cicloane devastatoare, întâlnită între lunile ianuarie şi martie, pe coastele de est şi de sud-est; clima din vestul Madagascarului, cu temperaturi cuprinse între 10 şi 37 de grade Celsius, care este mai puţin ploioasă şi dominată de savana; climă de tip subtropical cu ploi estivale dominante şi temperaturi anuale medii de 20 de grade, întâlnită în centrul insulei, la o altitudine de circa 1200-1500 metri; climă subdeşertică (de la minus 6 la 40 grade Celsius) uscată şi cu ploi rare, în extremitatea sudică a Madagascarului, menţionează site-ul webcitation.org, în articolul „Madagascar as a model region of species diversification”.

În prezent încă se mai descoperă noi specii de mamifere în insulă, astfel încât în ultimii 15 ani s-au identificat cel puţin 41 de mamifere, 61 de reptile, 69 de amfibieni, 17 specii de peşti, 42 de nevertebrate şi 385 de plante noi. Printre acestea se numără şi Microcebus berthae, cel mai mic primat din lume, un lemurian de 10 centimetri, Furcifer timoni, un gecko care îşi poate schimba culoarea sau Calumma crypticum, un cameleon cu un bot neobişnuit de lung etc.

Biodiveristatea din această zonă este însă fragilizată de agricultură. Agricultura este practicată de către malgaşi pe terenuri despădurite, suprafeţe de pădure arse, destinate diverselor culturi. Malgaşii sunt locuitorii Madagascarului, numiţi astfel după denumirea anterioară a ţării (Republica Malgaşă)

.Fauna marină este în egală măsură foarte bogată, deşi încă foarte puţin cunoscută, în timp ce avifauna Madagascarului cuprinde 294 de specii, dintre care 107 endemice (care trăiesc doar pe o anumită arie geografică). În ceea ce priveşte amfibienii, pe insulă pot fi găsite în prezent circa 247 de specii, dintre care 245 sunt endemice, potrivit www.maxisciences.com.

Cu recife de corali, plaje de nisip fin, alei de baobabi, jungle acvatice, savane etc, Madagascar prezintă o paletă de peisaje de o diversitate impresionantă. Coasta de nord-vest este protejată de o barieră de corali ca un atol, în timp ce litoralul oriental este o reţea de faleze înconjurate de arbori giganţi.

Suprafaţa ariilor protejate ale insulei a crescut treptat începând cu 2003, printre aceste numărându-se: coridorul forestier Fandriana-Vondrozo, complexul de lacuri, râuri şi zone umede din Mahavavy-Kinkony (nord-vest: Râul Mahavavy, Lacul Kinkony, Pădurea Tsiombikibo, Baia Boeny Aranta etc), pădurea uscată centrală din Menabe (sud-est).

Un adevărat simbol pentru Madagascar, Arborele călătorului (Ravenala madagascariensis) seamănă cu un palmier, din vârful tulpinii deschizându-se un evantai gigantic de frunze lungi de 3-4 metru şi late de 1 metru, la început întregi, apoi divizate în lacinii (diviziuni ale frunzei) neregulate. Tecile frunzelor sunt concave, dispuse în acelaşi plan şi strânse unele într-altele, formând un rezervor în care se acumulează apă de ploaie, potrivit site-ului cyd.ro.

Grupaţi în 18 etnii şi 22 regiuni, malgaşii sunt cunoscuţi pentru creativitatea lor, mai ales în muzică.

Deşi îndepărtată din punct de vedere geografic de circuitele internaţionale, muzica din Madagascar, a început să devină cunoscută la nivel internaţional, atât prin componenta sa tradiţională (world music), cât şi prin cea modernă (jazz, jazz world, gospel, metal, hip-hop, soul etc).

Muzica tradiţională malgaşă a beneficiat de-a lungul timpului de o publicitate internaţională prin intermediul unor reprezentanţi de marcă din Madagascar: Rakoto Frah (1923-2001), Mama Sana (1900-1907), Sylvestre Randafison (1928-2003) etc. Şi în prezent, numeroşi reprezentanţi ai muzicii malgaşe, recunoscuţi la nivel internaţional, se află în străinătate şi promovează specificitatea muzicii din această ţară. Dintre aceştia îi amintim pe acordeonistul Régis Gizavo şi chitaristul D’Gary, care reprezintă muzica tradiţională din Sud, chitaristul Eric Manana, vocalistul Kilema etc.

De altfel, numeroşi muzicieni malgaşi de jazz, cu recunoaştere internaţională, se revendică tot de la muzica malgaşă tradiţională, contribuind astfel la reînnoirea formelor ritmice şi melodice tradiţionale pe care o promovează peste tot în lume: Jeannot et Lalao Rabeson (pian şi voce), Serge et Nivo Rahoerson (pian şi voce), Tony Rabeson (baterist), Arly Rajaobelina (pian), Sylvian Marc (bass), Julio Rakotonanahary (bass şi voce), Solorazaf (chitară şi voce) etc.

Cu privire la muzica clasică, compozitorul francez Raymond Loucheur (1899-1979) a scris, în 1946, o „Rapsodie malgaşă”, care utilizează teme folclorice. Cu acest gen de muzică suprinzător şi îndrăzneţ, există chiar şi o înregistrare a Orchestrei naţionale a Radiodifuziunii franceze, sub bagheta dirijorului Georges Tzipine (1956)

 
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Un producător de filme şi echipa lui filmau undeva foarte departe în deşert.
Într-o zi un bătrân indian s-a dus la producător şi i-a spus:
– Mâine, ploaie! Următoarea zi a fost complet ploioasă.
O săptămână mai târziu, bătrânul Indian s-a dus la producător şi i-a spus:
– Mâine, furtună! Următoarea zi a fost o furtună cumplită în deşert.
– Indianul ăsta este incredibil, a spus producatorul şi i-a cerut secretarei lui să îl angajeze să prezică vremea.
Oricum, după câteva prognoze excelente, bătrânul Indian nu a mai venit la locul de filmare timp de două săptămâni.
Când în sfârşit producătorul l-a întâlnit iarăşi şi i-a spus:
– Mâine trebuie să filmez nişte scene foarte importante şi depind de tine, trebuie să ştiu cum va fi vremea.
Indianul a ridicat din umeri şi a răspuns:
– Nu ştiu, radio stricat.
„Nu există decât o replică la înfrângere şi aceasta este victoria.” — Winston Churchill

Curs valutar
22 mai 2017


EUR
EURO = 4.56 RON

Moneda euro a scăzut


USD
USD = 4.0774 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.2949 RON

Lira sterlina a scazut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online