Popularizarea tehnologiilor mersive în mase este doar o întrebare a timpului. Umanitatea adoptă tot mai repede şi mai repede aceste tehnologii inovaţionale în lucrurile de zi cu zi. Industrii precum gamingul, jocurile de noroc, arhitectura şi arta sunt doar puţinii beneficiari ai dezvoltării acestor tehnolgii. Chiar şi un casino online poate implementa jocuri VR în biblioteca sa. 

De aceea, în acest articol, vom vorbi despre cum influenţează tehnologiile imersive viitorul umanităţii. 

VR 

Realitatea virtuală sau VR este o modalitatea de a prezenta un model 3D suficient de convingător pentru ca un utilizator să fie suficient de implact în acest mediu artificial. Este uimitor faptul că mintea umană poate fi direcţionată spre a crede că aceste modele virtuale sunt o lume reală, chiar dacă acea lume este generată de un dispozitiv. Această tehnologie poate deveni un nou ”site web”, un trend care, odată cu creşterea popularităţii acestuia, va fi răspândit pretutindeni. Astfel, cum pentru fiecare companie este important să aibă un site acum, la fel în viitor aceeaşu companie va avea nevoie de un spaţiu virtual unde utilizatorii VR vor putea vizita, cumpăra sau folosi diferite servicii prestate. 

Această tehnologie poate fi folosită într-o mare varietate de industrii, de la cinema şi enetrtainment până la consturcţii, design şi chiar inginerie. Totul depinde de imaginaţia oamenilor care vor fi responsabili de introducerea acestei tehnologii în mase. 

AR 

Realitatea Augmentată este un procedeu prin care realităţii i se adaugă diferite componente şi elemente virtuale. Un exemplu perfect sunt filterele ce se folosesc pe diferite aplicaţii ca SnapChat şi Instagram. Această tehnologie foloseşte diferiţi algoritmi de învăţare automată şi viziune computerizată, ambele fiind capabile de a înţelege lumea reală într-un sens spaţial şi dinamic. 

Astfel, Realitatea Augmentată poate deveni viitorul în o mare parte din industriile din ziua de azi. Iată doar o mică listă de profesii ce ar putea profita de astfel de holograme virtuale:

  • Arhitecţii

  • Ingineri

  • Programişti

  • Medici

  • Designeri 

  • Economişti

  • Avocaţi 

Toţi aceştia vor profita însăşi de capacitatea de a monitoriza diferiţi parametri a lucrului lor fără a deschide un laptop sau un desktop, doar prin intermediul unei perechi de ochelari care va fi capabilă să proiecteze diferite imagini virtuale şi elemente holografice chiar pe obiectele de zi cu zi.

Haptic

Un principal scop al tehnologiilor imersive este transformarea unei realităţi iluzorii în una care se simte ca cea reală. Până acum, tehnologiile nu erau capabilă să folosească decât auzul şi văzul. Acum însă, există dispozitive care sunt capabile de a reda atingeri, ceea ce ar face interacţiunea cu lumea imersivă aproape la fel ca şi cu cea reală. 

Tehnologia haptică se bazează pe interacţiunile kinestezice. Aceasta poate reda vibraţii, presiune şi mişcări. Un exemplu de bază al acestei tehnologii sunt vibraţiile unui smartphone. Acestea sunt menită să însoţească o altă funcţie a acestuia, astfel, fiind un mai puternic feedback pentru atragerea atenţiei.

Finanţe descentralizate (DeFi) şi jetoane nefungibile (NFT)

Monedele digitale sunt unul dintre cele mai importante atribute ale acestei lumi imersive. Principalele caracteristici ale acestor monede este capacitatea lor de a fi folosite atât în lumea virtuală cât şi în lumea reală. Deşi aceastea au devenit deja o parte a economiei mondiale, cu o capitalizare totală de peste 1 miliard de dolari, acestea sunt socotite valutele viitorului şi unele dintre cele mai importante invenţii ale secolului 21. Acestea au un rol semnificativ în viitorul omenirii, fiind unicele valute decentralizate şi complet transparente din punct de vedere a cantităţii şi a sursei de provenienţă. 

O altă formă a comerţului digital şi imersiv sunt NFT-urile. Acestea sunt articole digitale, un fel de active din lumea metaverse. Oamenii creează, cumpără şi colectează aceste articole, la fel cum investitorii din lumea reală cumpără şi colectează diferite articole de artă mondernă sau antică. Orice pictură, muzică, video sau text poate deveni un NFT, unicul lucru pe care trebuie să-l faci pentru asta este să-l introduci într-un blockchain existent. 

Deşi sunt multe persoane care cred în incapacitatea NFT-urilor şi a monedelor digitale de a înlocui banii tradiţionali, cifrele cu care se pot lăuda companiile ce activează în acest domeniu sunt adesea mai mare ca a unor bănci provinciale. De aceea, acestor monede le aparţine viitorul.

Identitate digitală

Identitatea digitală este, la fel, un produs al popularizării şi răspândirii tehnologiilor imersive. Aceasta este, de fapt, un înlocuitor mai bun al documentelor tradiţionale, de hârtie. De ce mai bun? Deoarece o carte de identitate digitală nu poate fi pierdută, un permis de conducere digital nu poate fi rupt sau deteriorat, şi o identitate digitală nu poate fi furată sau compromisă. De asemenea, adoptarea unei identităţi digitale la nivel statal sau global va putea economisi o cantitate enormă de materiale, resurse umane şi timp pierdut. 

Un exemplu bun este Ukraina, una dintre primele state care a adoptat identitatea digitală. Astfel, cetăţenii ukranieni pot deschide companii, lichida amenzi sau folosi orice document direct din telefonul mobil.