Parlamentul European a dat marţi ultima undă verde unui singur tip de încărcător - cu port de tip USB-C - pentru toate smartphone-urile, tabletele, căştile, consolele de jocuri video, computere şi boxe portabile, ultima etapă de implementare a acestui dispozitiv, prevăzută în toamna lui 2024.

 

Aceste noi reglementări nu se aplică produselor vândute înainte de data aplicării lor.

 

Textul adoptat de PE urmează să intre în vigoare la 20 de zile după ce este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE), iar statele membre UE au la dispoziţie 12 luni pentru a transpune această reglementare europeană în legislaţiile naţionale.

 

Dispoziţiile europene urmează să intre în aplicare după 24 de luni în cazul încărcătoarelor echipamentelor informatice şi după 40 de luni în cazul laptopurilor.

 

Apple, care s-a opus mult timp, a ales portul USB-C la unele dintre aparatele sale - iPad şi Mac - însă nu şi în cazul iPhone şi AirPods. Gigantul american riscă să fie obligat să respecte aceste noi reglementările europene, pentru a continua să-şi comercializeze produsele în UE.

 

Această obligaţie urmează să permită reutilizarea încărcătoarelor şi îi va ajuta pe utilizatori să economisească până la 250 de milioane de euro pe an prin faptul că nu mai cumpără încărcătoare inutile, potrivit Comisiei Europene (CE). Încărcătoarele aruncate sau nefolosite reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an, potrivit CE.

 

 

 

Sursa: www.stiripesurse.ro